Igaunija un ASV paraksta piecu gadu sadarbības plānu aizsardzības jomā

Ārvalstīs
LETA--BNS

Sadarbība
Foto: kaitseministeerium.ee

Igaunijas Aizsardzības ministrijas vicekanclere aizsardzības politikas jautājumos Kadi Silde un ASV aizsardzības ministra vietnieka starptautiskās drošības jautājumos pienākumu izpildītāja Ketrīna Vīlbergere trešdien Vašingtonā parakstīja piecu gadu plānu abu valstu sadarbībai aizsardzības jomā.

Igaunija un ASV paraksta piecu gadu sadarbības plānu aizsardzības jomā

"Igaunijas un ASV spēcīgo sabiedroto attiecību pamatā ir ilgstoša un daudzpusēja sadarbība, kas saistīta ar aizsardzību, un to mēs atkārtoti apstiprināsim ar jauno plānu," Sildes teikto citēja Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses dienestā.

Plāns paredz nepārtrauktu sadarbību spēju attīstīšanā, ar aizsardzību saistītā palīdzībā, kiberaizsardzībā, mācībās un daudzas citās abām pusēm interesējošās jomās. Nākamo piecu gadu laikā līdz 2024.gadam divpusējā aizsardzības sadarbība koncentrēsies uz viena no Igaunijas aizsardzību spēju plānošanas pamatdokumenta - Valsts aizsardzības attīstības plāna - mērķu izpildi.

Nozīmīgs sadarbības līguma mērķis ir palielināt aizsardzības investīcijas un veicināt kopīgus Baltijas valstu iepirkumus aizsardzības jomā. Tāpat tas paredz sadarbību starp Igauniju un ASV kiberaizsardzības spēju attīstīšanā. "Mēs turpināsim kopā ar ASV rīkot kiberaizsardzības mācības," piebilda Silde.

Sadarbība noteiktās jomās palielina kopējo Igaunijas un ASV sadarbību, uzlabo Igaunijas neatkarīgās aizsardzības spējas un veicina NATO atturēšanas un aizsardzības pozīciju stiprināšanu alianses austrumu flangā, norādīja amatpersonas, piebilstot, ka turpmākās divpusējās sanāksmēs puses vienosies par konkrētām darbībām aizsardzības sadarbības plāna īstenošanai.

ASV līdzīgus divpusējās sadarbības vienošanās noslēgušas arī ar Latviju un Lietuvu.

Dalies ar šo ziņu