Norisinās Apvienotās štāba mācības “Joint Resolve 2019”

Ārvalstīs
Sargs.lv
Joint Resolve

No 6.maija līdz 25.maijam Varšavā, Polijā norisinās Apvienotās štāba mācības “Joint Resolve 2019”. Militārās mācības organizē un vada Baltijas Aizsardzības koledža (BALTDEFCOL) un Polijas Kara universitāte un tās ir pirmās kopīgās operacionālā līmeņa mācības, kurās iesaistītas abas profesionālās militārās izglītības iestādes.

Norisinās Apvienotās štāba mācības “Joint Resolve 2019”

Vingrinājums “Joint Resolve 2019” sadalīts divās fāzēs. Pirmā ir operāciju plānošanas fāze, kuras laikā plānošanas process norit saskaņā ar NATO standartiem. Savukārt otrā ir plāna izpildes fāze. Izpildes fāzē tiek izmantota arī kaujas situācijas simulācijas sistēma. Tā ir ļoti svarīga, lai vadītu un pielāgotu mācību norisi atbilstoši apmācāmo pieņemtajiem lēmumiem,”

norāda Polijas kara universitātes profesors, prorektors pulkvedis Dariuss Majšaks (Dariusz Majchrzak)

Mācībās piedalās aptuveni 250 dalībnieku no 19 NATO un partnervalstīm, tostarp eksperti, novērotāji un mācībspēki. Mācību mērķauditorija ir BALTDEFCOL un Polijas Kara universitātes studenti, tostarp virsnieki un civildienesta ierēdņi no Latvijas, kuri kopā pilnveido zināšanas un iemaņas NATO operāciju plānošanas procesā, piemērojot Visaptverošo operāciju plānošanas direktīvu.

Daudznacionālā vingrinājuma “Joint Resolve 2019” mērķis ir uzlabot studentu zināšanas un spēju vadīt operācijas, kā arī rast risinājumus sarežģītām NATO 5. panta situācijām, izstrādājot un realizējot kopīgu darbības plānu starptautiska štāba ietvaros.

Baltijas Aizsardzības koledža ir dibināta 1998. gadā, lai nodrošinātu virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo civildienesta ierēdņu apmācību pēc vienotiem NATO mācību metodikas standartiem. Mācību procesu nodrošina eksperti no Baltijas un citām NATO un Eiropas Savienības dalībvalstīm. Būtiska izglītības procesa sastāvdaļa ir daudznacionālā vide un izpratnes veicināšana par reģionālajiem un globālajiem ģeopolitiskajiem procesiem studentiem no NATO un ES, kā arī NATO partnervalstīm.

Koledžas komandanta amatu rotācijas kārtībā ik pēc trīs gadiem ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku augstākajiem virsniekiem. Pašreiz komandanta pienākumus pilda Latvijas bruņoto spēku pārstāvis ģenerālmajors Andis Dilāns.

Dalies ar šo ziņu