Porošenko: Krievija ap Ukrainu izvietojusi aptuveni 80 000 karavīru

Ārvalstīs
LETA--UNN

Porošenko

Krievija ap Ukrainu izvietojusi sauszemes spēkus ar aptuveni 80 000 karavīru, sestdien pavēstīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Porošenko: Krievija ap Ukrainu izvietojusi aptuveni 80 000 karavīru

"Ap Ukrainu, okupētajās Donbasa teritorijās un Krimā izvietoti sauszemes spēki ar aptuveni 80 000 Krievijas karavīru, aptuveni 1400 artilērijas un raķešu sistēmu, 900 tanku, 2300 bruņumašīnu, aptuveni 500 lidmašīnu un 300 helikopteru," vizītes laikā Kijevas apgabalā pavēstīja Porošenko.

Viņš piebilda, ka Melnajā jūrā, Azovas jūrā un Egejas jūrā uzdevumus pilda vairāk nekā 80 Krievijas kuģi un astoņas zemūdenes.

"Nesenā provokācija Kerčas šaurumā vērsta ne tikai pret Ukrainu. Kremlis pārbauda uz izturību pasaules kārtību - vai pasaules piekritīs Azovas jūras, bet tālāk arī Melnās jūras pārvēršanai par "Krievijas ezeru"," pavēstīja Porošenko.

Spriedze Krievijas un Ukrainas attiecībās pieaugusi kopš svētdienas, kad Krievijas bruņotie spēki Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Ukrainas parlaments pirmdien atbalstīja prezidenta rīkojumu noteikt karastāvokli uz 30 dienām desmit pierobežas apgabalos. Karastāvoklis ļauj mobilizēt civiliedzīvotājus, kontrolēt medijus, ierobežot demonstrācijas un īstenot citus drošības pasākumus.

Dalies ar šo ziņu