Ukrainas prezidents aicina NATO nosūtīt kuģus uz Azovas jūru

Ārvalstīs
LETA--AFP

Porošenko

Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicina NATO valstis, tai skaitā Vāciju, nosūtīt karakuģus uz Azovas jūru, lai atbalstītu Ukrainu tās konfliktā ar Krieviju.

Ukrainas prezidents aicina NATO nosūtīt kuģus uz Azovas jūru

"Vācija ir viens no mūsu tuvākajiem sabiedrotajiem, un mēs ceram, ka valstis NATO sastāvā tagad ir gatavas pārvietot karaflotes kuģus uz Azovas jūru, lai atbalstītu Ukrainu un sniegtu drošību," Porošenko paziņoja Vācijas laikrakstam "Bild".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien uzstāja, ka Krievijas spēki rīkojušies pareizi, pagājušajā nedēļas nogalē sagrābjot trīs Ukrainas jūras spēku kuģus.

Porošenko tomēr paziņoja, ka Putins "grib ne mazāk kā okupēt [Azovas] jūru. Vienīgā valoda, ko viņš saprot, ir Rietumu pasaules vienotība".

"Mēs nevaram pieņemt šo agresīvo Krievijas politiku. Vispirms bija Krima, tad Austrumukraina, tagad viņš grib Azovas jūru."

"Arī Vācijai ir jāpajautā sev: ko Putins darīs nākamreiz, ja mēs viņu neapturēsim?" Porošenko piebilda pirms ceturtdien paredzētās Ukrainas premjerministra Volodimira Groismana vizītes Berlīnē.

Krievijas robežapsardzes kuģis svētdien taranēja Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas.

Kad Ukrainas kuģi pēc incidenta devās atpakaļ uz Odesu, Krievijas robežsardzes kuģis arī atklāja uguni, ievainojot vairākus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrāba Ukrainas kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Pavisam uz trim Ukrainas kuģiem - "Jani Kapu", "Berdjanska" un "Ņikopole" - atradās 24 ukraiņu jūrnieki. Krievija visus 24 jūrniekus apcietinājusi uz diviem mēnešiem.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien pieprasīja, lai Krievija atbrīvotu Ukrainas kuģus un jūrniekus, un brīdināja Maskavu, ka "tās darbībām ir sekas".

Porošenko intervijā "Bild" sacīja, ka Vācijas "kanclere [Angela] Merkele ir liels Ukrainas draugs".

"2015.gadā viņa jau izglāba mūsu valsti ar savām sarunām Minskā, un mēs ceram, ka viņa atkal mūs spēcīgi atbalstīs kopā ar citiem mūsu sabiedrotajiem.”

"Putins grib atjaunot veco Krievijas impēriju. Krimu, Donbasu, viņš grib visu valsti," piebilda Ukrainas prezidents.

"Viņš uzskata sevi par Krievijas imperatoru, viņa impērija nevar funkcionēt bez Ukrainas, viņš mūs uzskata par koloniju," teica Porošenko.

Dalies ar šo ziņu