Helikopteriem “Black Hawk” – 40!

Tehnika un ekipējums
Pēc www.lockheedmartin.com materiāliem.

1DB96DCCD6F6401C89A812DB7C6E4E22.jpg

Šogad aprit 40 gadi kopš uzņēmums “Sikorsky” ASV bruņotajiem spēkiem piegādāja pirmos helikopterus “Black Hawk”, kuri pēdējo četru dekāžu laikā izlidojuši uz neskaitāmām kaujas un dabas katastrofu zonām, lai sniegtu būtisku atbalstu dažādās operācijās.

Helikopteriem “Black Hawk” – 40!

Šobrīd saražoti vairāk nekā 4000 helikopteru UH-60M “Black Hawk”, kuri nodrošina vitāli svarīgu militāru un civilo uzdevumu izpildi ASV un 30 citās pasaulēs valstīs.

ASV uzņēmums “Sikorsky” turpina helikoptera “Black Hawk” modifikāciju, gan pielāgojot helikoptera modeļus, piemēram, operāciju veikšanai jūrā, gan paplašinot helikoptera funkcijas.

Plašāk par “Black Hawk” gadadienu skaties šeit.

Jau ziņots, ka 11. septembrī Ministru kabineta sēdē atbalstīta četru helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegāde, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā. Starpvaldību līgums ietvers helikopteru un nepieciešamā aprīkojuma iegādi, personāla apmācību, rezerves daļu iegādi, tehnisko dokumentāciju, atbalstu sistēmas ieviešanā, kā arī lidotspējas un ekspluatācijas procedūru ieviešanu atbilstoši ASV standartiem. Pirmo helikopteru UH-60M “Black Hawk” Nacionālie bruņotie spēki varētu saņemt 2021. gadā.

UH-60M modelis, kas ir trešais lidaparāta atjauninājums, ASV bruņotajos spēkos ieviests pirms 11 gadiem, un šobrīd ASV bruņotie spēki pakāpeniski pilnībā pāriet uz šī modeļa izmantošanu. UH-60M modelim, salīdzinot ar iepriekšējo helikoptera modifikāciju UH-60L, ir jaudīgāks dzinējs, uzlabotas sēdvietas un pilnveidotas helikoptera izdzīvošanas spējas, veikta pilnīga kabīnes digitalizācija, kā arī atvieglota lidojuma plānošana un izpilde. Tāpat UH-60M modelim ir jaunas, no kompozītmateriāla veidotas rotora lāpstiņas, kā arī integrēta vadības sistēma, kas ļauj sekot līdzi helikoptera stāvoklim.

Helikopteru platformu nomaiņa ir vitāli svarīga ne tikai Latvijas bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai.

Dalies ar šo ziņu