Pentagonā apskatāma izstāde “Baltijas valstu bruņotie spēki. 100 dienesta gadi”

Kultūra
Sargs.lv
6CBFA0E8CD5B4682AEB3893B5435F9A7.jpg

Par godu Baltijas valstu simtgadei ASV Aizsardzības departamentā atklāta izstāde “Baltijas valstu bruņotie spēki. 100 dienesta gadi” (“Baltic Armed Forces. 100 years of service”), kas vēsta par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas militāro vēsturi, sadarbību ar ASV un kopīgajiem centieniem stiprināt Eiropas drošību.

Pentagonā apskatāma izstāde “Baltijas valstu bruņotie spēki. 100 dienesta gadi”

Izstādes Latvijas sadaļu veidojusi Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Latvijas Kara muzeju, uz Latvijas karoga fona attēlojot bruņoto spēku vēstures četrus posmus.

Pirmais posms ietver Latvijas brīvvalsts laiku no 1918. līdz 1940. gadam, ko raksturo Latvijas armijas izveide, Latvijas Neatkarības karš un miera laiks, kurā uzplaukst Latvijas valsts un attīstās armija.

Otrais posms ir 50 gadus ilgā padomju okupācija, ko iezīmē pretpadomju kustība – nacionālo partizānu grupas pirmajos gados pēc Otrā pasaules kara un nevardarbīga cīņa turpmākajās desmitgadēs.

Trešais posms sākas 1990. gada 4. maijā, kad Augstākā Padome pieņem deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Kulmināciju cīņa par neatkarību sasniedz 1991. gada janvārī, kad Latvijas iedzīvotāji Rīgā uzceļ barikādes, lai aizstāvētu savas tiesības dzīvot neatkarīgā valstī.

Līdz ar Latvijas valsts neatkarības atjaunošanu 1991. gadā sākas ceturtais posms, kurā Latvijas armija tiek veidota ar mērķi, lai tā spētu stāties pretī jebkāda veida apdraudējumam, un Latvija kļūst par pilnvērtīgu, drošu un uzticamu NATO sabiedroto.

Stāstījumu par Latvijas armijas vēsturi un tagadni ilustrē fotogrāfijas. Izstādē iekļauta, piemēram, 1919. gada oktobrī uzņemta fotogrāfija, Latvijas armijas karavīriem atrodoties ierakumos Daugavas krastos. Par barikāžu laiku vēsta fotoattēls, kas tapis 1991. gada janvārī pie Saeimas nama. Savukārt par Latvijas un ASV ciešo sadarbību aizsardzības jomā liecina Latvijas un ASV karavīru fotogrāfija mācībās “Northern Strike 2017” Mičiganā.

Ar ASV Aizsardzības departamenta atbalstu tapusī izstāde Pentagonā būs apskatāma līdz 2019. gada otrajai pusei.

Dalies ar šo ziņu