Ar jaunu kampaņu Slovākijā aicina brīvprātīgi apgūt militārās iemaņas

Ārvalstīs
Pēc mod.gov.sk, newsnow.tasr.sk un spectator.sme.sk materiāliem
1FD46ACD095842EE91A6359B8A370244.jpg

“Mūsu valstij ir vajadzīgs katrs no mums – ARĪ TU!”, ar šādu vēstījumu Slovākijas Aizsardzības ministrija šajās dienās vērsusies pie sabiedrības, aizsākot jaunu mārketinga un komunikācijas kampaņu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību brīvprātīgajai militārajai apmācībai.

Ar jaunu kampaņu Slovākijā aicina brīvprātīgi apgūt militārās iemaņas; pilnveidos arī mobilizācijas koncepciju

Šādi ministrija vēlas uzrunāt pēc iespējas lielāku jauniešu auditoriju, lai ieinteresētu viņus brīvprātīgi iesaistīties valsts aizsardzībā un stiprinātu viņu patriotiskās jūtas, norādīts medijiem izplatītajā paziņojumā.

“Brīvprātīgā militārā apmācība ir starp valdības prioritātēm, tās mērķis ir militārās rezerves veidošana,” uzsver aizsardzības ministrs Peters Gajdošs. “Ir pienācis laiks apsvērt veidus, kā stimulēt cilvēku interesi par mūsu valsts aizsardzību, un uzrunāt viņus tādā veidā, lai viņi to uzskatītu par savu godu un pienākumu. Tāpēc mēs turpināsim brīvprātīgās militārās apmācības projektu, un esam pat gatavi apmācīt vairāk jauniešu.”

Šogad plāno apmācīt 150 brīvprātīgos

Trešajā gadā kopš valstī ieviesta brīvprātīgā militārā apmācība Slovākijas bruņotie spēki plāno apmācīt līdz 150 brīvprātīgo.

“Esam radījuši apmācībai daudz labvēlīgākus apstākļus, nekā tie bija iepriekšējos divos gados. Tāpat esam noteikuši tieši skolēniem un studentiem daudz piemērotāku kursa norises laiku, un šogad tas notiks no 2. jūlija līdz 14. septembrim,” uzsver bruņoto spēku komandieris ģenerālis Milans Maksims, norādot, kā brīvprātīgā militārā apmācība ir vienīgais veids kā pilsoņi, kuri nevēlas iestāties profesionālajā militarajā dienestā, var apgūt militārās iemaņas.

11 nedēļas ilgo brīvprātīgo militāro apmācību, kas iekļauj militāro pamatapmācību un dažu nedēļu apmācību vairākās specialitātēs, sekmīgi beigušos ieskaita bruņoto spēku aktīvajā rezervē.

2016. gadā militārās apmācības pilotprojektam pieteicās 129 cilvēki, bet atlasi izturēja un apmācības kursu sāka 37 brīvprātīgie. Savukārt pērn pieteicās 246, bet pēc atlases apmācības kursu sāka 108 brīvprātīgie.

Drošības padome un valdība atbalsta bruņoto spēku mobilizācijas koncepciju

Abu institūciju atbalstītajā koncepcijā rasti risinājumi mobilizācijas resursa samazinājumam, kas radušies līdz ar obligātā militārā dienesta atcelšanu. 

Aizsardzības ministrs Peters Gajdošs iesniedzis divus risinājumus, lai radītu nepieciešamo rezervi. Pirmā alternatīva ir balstīta uz brīvprātības principu, otrā – uz atbildības principu.

“Rezerve ir svarīga mobilizācijas sistēma kara gadījumā. Ņemot vērā rezerves veidošanas ilgtermiņa lejupejošo tendenci, neizbēgami jāizmanto abas alternatīvas. Visbeidzot, Slovākijas konstitūcija nosaka, ka mūsu valsts aizsardzība ir katra pilsoņa pienākums,” sacīja aizsardzības ministrs.

Rezerves viedošanā Aizsardzības ministrija vispirms balstās uz brīvprātības principu. Praksē tas nozīmē, ka rezervi veidos pilsoņi, kuri ir beiguši savu aktīvo dienestu, kā arī pilsoņi, kuri militāro pamatapmācību apguvuši brīvprātīgās militārās apmācības ietvaros. 

Otrkārt, rezerves veidošana var būt balstīta uz atbildības principu. To var definēt kā situāciju, kad ir nepietiekama interese par aktīvo dienestu un brīvprātīgo militāro apmācību, līdz ar ko kopējais apmācītās rezerves skaits ir samazinājies tik dramatiski, ka bruņotie spēki nespēj aizpildīt tās jomas, kas atvēlētas rezervei. Šādos apstākļos un pēc valdības lūguma prezidentam būs jāpieņem lēmums mobilizēt reģistrētos pilsoņus obligātai militārai apmācībai, kas nav atgriešanās pie obligātā militārā dienesta. Pēc valdības lēmuma arī noteiktu militāro specialitāšu rezervisti var tikt saukti uz ārpus kārtas apmācību. 

Ministrijas izplatītajā paziņojumā norādīts, ka tā jau ir veikusi virkni pasākumu, tostarp izmaiņas normatīvajos aktos, kas aktīvās rezerves apmācību padarīs krietni atraktīvāku apmācības ziņā un pieejamāku sociālo garantiju jomā.

Dalies ar šo ziņu