ASV un Dienvidkoreja rīkos militārās mācības

Ārvalstīs
LETA--AFP
karavīri
Foto: Reuters

ASV un Dienvidkoreja otrdien paziņoja, ka aprīlī rīkos savas ikgadējās militārās mācības, un to mērogs netiks samazināts, neskatoties uz atkusni attiecībās ar Ziemeļkoreju.

ASV un Dienvidkoreja rīkos militārās mācības

Plaša mēroga mācības ar desmitiem tūkstošu sauszemes karavīru dalību ir ilgstošs spriedzes avots starp abām Korejām, Phenjanai nosodot tās kā provokatīvu gatavošanos iebrukumam Ziemeļkorejā.

Turpinoties sarunām par abu Koreju samita rīkošanu, kam varētu sekot ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna iespējamā tikšanās, izplatījās pieņēmumi, ka mācību mērogs varētu tikt sašaurināts, lai negrautu sarunas.

Mācības jau tikušas atliktas, lai izvairītos no konfliktiem Ziemas olimpisko spēļu laikā Dienvidkorejā.

Tomēr tagad Vašingtona un Seula paziņojušas, ka mācības sāksies 1.aprīlī, un to mērogs būs salīdzināms ar iepriekšējos gados pieredzēto.

"Mūsu kopīgās mācības ir orientētas uz aizsardzību, un Ziemeļkorejai nav nekāda pamata tās uzskatīt par provokāciju," paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

Augsta ranga Dienvidkorejas diplomāts, kurš nesen bija ieradies Phenjanā, norādījis, ka Kims esot "sapratis" nepieciešamību rīkot mācības.

Šāda Ziemeļkorejas reakcija būtu krasā pretrunā iepriekšējos gados novērotajai, Phenjanai mācības nosodot, rīkojot pašai savas mācības, bet pērn arī izšaujot četras ballistiskās raķetes Japānas virzienā.

Mācībās "Foal Eagle" piedalīsies 11 500 ASV militārpersonas, kā arī 290 000 Dienvidkorejas karavīru.

Tramps nesen paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Ziemeļkorejas līderi pirms maija beigām. Ja šādas sarunas notiks, gaidāms, ka galvenais tajās apspriežamais jautājums būs Ziemeļkorejas kodolprogramma.

Dalies ar šo ziņu