ASV paplašina sankcijas pret Krieviju, vienojas paplašināt sadarbību ar Ukrainu

Ārvalstīs
LETA--DPA/NEWSRU.COM
ASV
Foto: Foto: ASV Baltais nams

Ņemot vērā Ukrainas konflikta turpināšanos, ASV paplašinājušas Krievijai noteiktās sankcijas, otrdien paziņoja ASV Finanšu ministrija.

ASV paplašina sankcijas pret Krieviju, vienojas paplašināt sadarbību ar Ukrainu

Paplašinātajā sankciju sarakstā iekļauti vēl 38 cilvēki un organizācijas, arī privātais militārais uzņēmums "Vagner", motoklubs "Nakts vilki", kā arī par "prezidenta Putina pavāru" dēvētā miljardiera Jevgeņija Prigožina uzņēmumi.

Lēmums par sankciju saraksta paplašināšanu izziņots neilgi pirms ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās ar Ukrainas kolēģi Petro Porošenko.

Sankciju saraksts paplašināts, lai nepieļautu sankciju apiešanu un nodrošinātu, ka ASV sankcijas tiek saskaņotas ar citu valstu sankcijām, skaidroja ASV Finanšu ministrija.

"Līdz ar šo [personu un uzņēmumu] iekļaušanu tiks saglabāts spiediens pret Krieviju, lai panāktu, ka tā strādā diplomātiska risinājuma virzienā," paziņojumā apliecināja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

"Administrācija ir uzticīga diplomātiskajam procesam, kas garantē Ukrainas suverenitāti, un sankcijas netiks mazinātas, līdz Krievija nebūs izpildījusi savas saistības atbilstoši Minskas līgumiem."

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien vizītē Baltajā namā vienojies ar ASV prezidentu Donaldu Trampu par militāri-tehniskās sadarbības paplašināšanu.

"Mēs to tagad sīkāk apspriedīsim ar ASV aizsardzības ministru. Taču prezidents deva skaidrus norādījumus, lai mēs paplašinātu mūsu sadarbību," pēc sarunām ar Trampu pavēstīja Porošenko.

Tāpat Porošenko norādīja, ka sarunās Baltajā namā īpaša uzmanība tika pievērsta ekonomiskajai sadarbībai.

Pēc Ukrainas prezidenta teiktā, tikšanās ar Trampu bija pilnvērtīga un detalizēta. "Notika pilnvērtīga, detalizēta tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Mēs saņēmām stingru atbalstu no ASV puses, atbalstu attiecībā uz suverenitāti, teritoriālo vienotību, mūsu valsts neatkarību," sacīja Porošenko.

Dalies ar šo ziņu