ASV karaflote saņēmusi pirmo jaunas klases aviācijas bāzes kuģi

Tehnika un ekipējums
LETA
kuģis
Foto: Foto: John Whalen, Newport News Shipbuilding

ASV karaflote šonedēļ saņēmusi pirmo jaunās klases aviācijas bāzes kuģi "USS Gerald R. Ford", ziņo flotes preses dienests.

ASV karaflote saņēmusi pirmo jaunas klases aviācijas bāzes kuģi

Tagad karakuģis vairākus gadus izies izmēģinājumus, un kaujas uzdevumu pildīšanai tas būs gatavs 2020. gadā. "USS Gerald R. Ford" būve izmaksājusi 13 miljardus dolāru un tas ir dārgākais karakuģis pasaulē.

Tas ir pirmais jaunas aviācijas bāzes kuģu klases pārstāvis kopš 1975.gada, kad ar bāzes kuģi "USS Nimitz" tika aizsākta "Nimitz" klase. Tas ir arī pirmais karaflotes bāzes kuģis kopš 2009. gada, kad flotei pievienojās karakuģis "USS George H. W. Bush".

Jaunās klases bāzes kuģim ir lielāks klājs, kas tam ļauj uzņemt vairāk lidaparātu, izvietot vairāk ieroču un glabāt vairāk aviācijas degvielas. Tam arī ir pilnīgi jauna elektromagnētiskā katapulta, nomainot līdz šim lidmašīnu palaišanā izmantotās tvaika katapultas, un modernizēts apturēšanas mehānisms, kas tam ļaus par trešdaļu palielināt izlidojumu skaitu, salīdzinot ar "Nimitz" klasi.

Karakuģis arī saražo trīs reizes vairāk elektrības nekā iepriekšējo klašu kuģi un tas dod iespējas uzstādīt jaunas ieroču sistēmas, kuras tiks izstrādātas nākotnē kuģa plānotās 50 gadu kalpošanas laikā.

2015. gadā tika sākta otra "Gerald R. Ford" klases bāzes kuģa "USS John F. Kennedy" būvniecība, bet 2018.gadā plānots sākt trešā kuģa "USS Enterprise" būvi.

Dalies ar šo ziņu