Francija brīdina par kara risku kibertelpā

Ārvalstīs
LETA-AP

Kiber
Foto: Foto: nato.int

Kibertelpa tuvojas "pastāvīga kara" riskam starp valstīm un noziedzīgām vai ekstrēmistu organizācijām, jo hakeru uzbrukumi kļūst arvien postošāki, ceturtdien brīdināja Francijas valdības kiberdrošības aģentūras vadītājs Gijoms Pupārs.

Francija brīdina par kara risku kibertelpā

Sniedzot plašu interviju savā birojā ziņu aģentūrai "Associated Press", Pupārs žēlojās par vispārpieņemtu noteikumu trūkumu kibertelpas pārvaldībai un sacīja: "Mums ir jāstrādā kolektīvi – ne tikai ar divām vai trim Rietumvalstīm, bet globālā mērogā."

"Ar to, ko mēs šodien redzam — noziedzīgiem uzbrukumiem no valstu puses, bieži spiegošanas vai krāpšanas dēļ, bet arī aizvien vairāk sabotāžas vai postījumu dēļ — mēs skaidri tuvojamies karastāvoklim, kas var būt sarežģītāks par tiem, kurus līdz šim esam zinājuši," sacīja Pupārs.

Pupārs sacīja, ka "vismurgainākais scenārijs" būtu "sava veida pastāvīgs karš — starp valstīm, starp valstīm un citām organizācijām, kuras var būt noziedznieku un teroristu organizācijas — kur visi uzbruks cits citam, īsti nezinot, ko kurš izdarījis. Sava veida vispārējs haoss, kas varētu ietekmēt visu kibertelpu."

Pupārs ir ģenerāldirektors kiberdrošības aģentūrai, kas Francijā ir pazīstama ar akronīmu ANSSI. Tās aģentiem bija jāpievēršas hakeru uzbrukumam un plašai dokumentu noplūdināšanai, kas tika vērsti pret prezidenta kandidāta Emanuela Makrona vēlēšanu kampaņu divas dienas pirms viņa uzvaras prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 7. maijā.

Pupārs raksturoja hakeru uzbrukumu Makrona kampaņai kā "ne sevišķi tehnoloģisku" un sacīja, ka šis "uzbrukums bija tik ģenerisks un vienkāršs, ka tas (uzbrucējs) varēja būt praktiski jebkurš".

Viņš pretstatīja "Makrona noplūdēm" daudz sarežģītāku uzbrukumu 2015.gadā, kura dēļ pārtrauca raidīt Francijas telekanāls "TV5 Monde" un kurā "tika lietoti ļoti specifiski instrumenti aprīkojuma iznīcināšanai".

Pupārs sacīja, ka Francija katru gadu pārcieš "apmēram 20" ļoti nopietnus hakeru uzbrukumus.

Dalies ar šo ziņu