ASV un Lielbritānija brīdina par pastāvīgu Krievijas iejaukšanos

Ārvalstīs
LETA-DPA

Fallons

ASV un Lielbritānijas aizsardzības ministri piektdien brīdināja par Krievijas pastāvīgu iejaukšanos citās valstīs, uzsverot, ka Maskava rīkojas kā stratēģisks Rietumu sāncensis.

ASV un Lielbritānija brīdina par pastāvīgu Krievijas iejaukšanos

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons paziņoja, ka attiecībās ar Krieviju nevar notikt atgriešanās pie "ierastās lietu kārtības", jo tā "iejaucas dažādās vietās pasaulē".

Pēc sarunām ar ASV aizsardzības ministru Džeimsu Matisu Falons Londonā pavēstīja, ka britu valdība sadarbojas ar Krieviju, lai samazinātu konflikta risku Sīrijā un teritorijās, kur Krievijas militārās lidmašīnas lido tuvu britu gaisa telpai.

"Mēs sadarbojamies ar Krieviju par tām vietām pasaulē, kur Krievijai ir liela ietekme, bet citādi mums tagad ir jābūt ļoti modriem par šo pastāvīgo Krievijas iejaukšanās sistēmu," piebilda britu ministrs.

Matiss tikmēr apsūdzēja Krieviju par iejaukšanos citu valstu vēlēšanās un pauda bažas par iespējamām Krievijas un talibu saitēm Afganistānā.

"Mēs ceram ar Krieviju sadarboties politiskā vai diplomātiskā līmenī, bet šobrīd Krievija izvēlas būt stratēģiskais sāncensis, un mēs redzam, ka mums var būt tikai ļoti pieticīgas cerības par jautājumiem, kuros mēs varam sadarboties," viņš atzina.

Falons savukārt norādīja, ka britu karavīru dislocēšana Igaunijā un Polijā ir reakcija uz Krievijas agresiju.

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) piektdien nosodīja NATO "apmelojumus" par Krievijas agresiju un paziņoja, ka alianse izmanto "mītu" par Krievijas draudiem, lai uzturētu vienotību starp NATO dalībvalstīm.

Lai uzturētu vienotību, NATO izmanto "mītu par Krievijas draudiem, apmelojumus par Krievijas agresiju, nebeidzamus paziņojumus par nepieciešamību kolektīvi nostāties pret to," paziņoja Krievijas ĀM.

Maskava šādi reaģēja pēc piektdien notikušās NATO ārlietu ministru sanāksmes Briselē, kurā ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons savās pirmajās sarunās ar NATO kolēģiem nosodīja "Krievijas agresiju Ukrainā".

Krievijas ĀM paziņoja, ka ir "neizpratnē" par Tilersona izteikumiem, un izteica nožēlu, ka tie izskanējuši dienā pēc Krievijas un NATO sanāksmes, kura notikusi "konstruktīvā gaisotnē".

"Mums faktiski uzspiež attiecību konfrontācijas paradigmu, kas pamatota ar militāras pretstāves loģiku. Nav redzamas pazīmes, ka alianse ir gatava atgriezties pie praktiskas sadarbības, virzīties uz cīņu pret reāliem drošības izaicinājumiem, starp kuriem ir reģionāli terorisma draudi," teikts Krievijas ĀM Informācijas un preses departamenta komentārā par NATO sanāksmi Briselē.

"NATO jau kuro reizi nostāda savas ideoloģiskās dogmas augstāk par reālu darbu globālu problēmu risināšanai. Ir viens secinājums: tikai šīs alianses, kas bezcerīgi iestigusi savā pagātnē, rakstura radikāla mainīšana var sniegt iespēju pārmaiņām uz labo pusi Eiropas drošības garantēšanas jomā," teikts šajā komentārā.

Dalies ar šo ziņu