Albānija atver tūrismam bijušo armijas bāzes salu

Ārvalstīs
LETA-AP

Albānija
Foto: FOTO: Vida Press

Albānijas Aizsardzības ministrija trešdien piekrita atvērt tūristiem vasaras sezonā Sazanas salu, kas vēl arvien ir armijas bāze šīs ministrijas pārziņā.

Albānija atver tūrismam bijušo armijas bāzes salu

Aizsardzības ministre Mimi Kodeli un ekonomikas ministre Milva Ekonomi trešdien parakstīja vienošanos, kas atļaus tūristiem apmeklēt šo salu no maija līdz oktobrim.

Ekonomi nosauca šo vienošanos par "svarīgu notikumu Albānijas ekonomikai", jo daudzas tūrisma firmas uzskata, ka šī sala kļūs par populāru tūrisma atrakciju.

Viņa nepaskaidroja, kā tūristi tiks aizvesti uz turieni, un nesniedza sīkākas ziņas par to, kā tiks vadīti potenciālie tūrisma braucieni.

Sazanā, kas savulaik bija nocietināta un izolēta, ir bunkuri un tuneļi, kas uzbūvēti iespējamu kodoluzbrukumu gadījumam.

Sala ir noslēpums vairumam valsts iedzīvotāju, lai gan savulaik tur bija dislocēti vairāk nekā 3000 karavīru, un tā oficiāli vēl ir armijas bāze, kurā tagad gan mīt tikai daži karavīri.

Sazanu, kas ir Albānijas tālākais rietumu punkts, pirmoreiz izmantoja militārām vajadzībām fašistiskās Itālijas okupācijas režīms trīsdesmito gadu beigās. Albānijas komunistu režīms pēc Otrā pasaules kara uzskatīja šo salu par valsts "lidmašīnu bāzeskuģi, aizsardzības ostu, atslēgu Otranto jūras šauruma kontrolei," stāstīja tālaika armijas virsnieki.

"Nav šaubu, ka Sazanas sala ir tūrisma atrakcija tās novietojuma dēļ," teica Kodeli, piebilstot, ka tajā ir arī daudzveidīga flora un fauna, kas arī var piesaistīt pētniekus.

Militāro infrastruktūru uzbūvēja komunistu valdība Rietumu invāzijas atvairīšanai. Pēc komunistu režīma krišanas 1992.gadā ēku drupās vēl atrodas vecas gultas, virtuves piederumi, soli un krēsli.

Aizsardzības ministre sacīja, ka valdība apsver iespēju ļaut tūristiem apskatīt arī divas citas armijas bāzes šīs salas tuvumā, kurās ir arheoloģijas objekti.

Albāniju 2016.gadā apmeklēja 4,7 miljoni tūristu. Nabadzīgajai Balkānu valstij tūrisms ir viens no galvenajiem ienākumu avotiem.

Dalies ar šo ziņu