ASV pieprasa Krievijai "nekavējoties izbeigt" Krimas okupāciju un aneksiju

Ārvalstīs
LETA-AFP

ASV
Foto: Foto: Reuters

ASV ceturtdien nosodīja Ukrainas Krimas pussalas okupāciju un aneksiju, ko īstenojusi Krievija, un pieprasīja to "nekavējoties izbeigt", kā arī solīja saglabāt ar to saistītās sankcijas pret Krieviju, līdz Krima tiks atdota atpakaļ Ukrainai.

ASV pieprasa Krievijai "nekavējoties izbeigt" Krimas okupāciju un aneksiju

"Krima ir Ukrainas daļa. ASV atkal nosoda Krievijas veikto Krimas okupāciju un aicina to nekavējoties izbeigt," sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Marks Toners paziņojumā, ar kuru tika atzīmēta Krimas sagrābšanas trešā gadskārta.

"Mūsu sankcijas, kas saistītas ar Krimu, paliks spēkā, līdz Krievija atdos kontroli pār šo pussalu Ukrainai," teikts paziņojumā.

Krievija anektēja Krimu pēc militāras intervences un steigšus sarīkota referenduma par pussalas pievienošanu Krievijai. Šo referendumu noraidīja starptautiskā sabiedrība.

"ASV neatzīst ne Krievijas 2014. gada 16. marta "referendumu", ne tās Krimas aneksijas mēģinājumu un starptautisko tiesību pārkāpšanas turpināšanu," sacīja Toners.

"Mēs vēlreiz apstiprinām savu uzticību Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei."

ASV šajā paziņojumā arī aicināja Krieviju "izbeigt mēģinājumus apspiest runas, mierīgas pulcēšanās, biedrošanās un reliģijas brīvību", kas attiecas uz Krimas tatāriem, etniskajiem ukraiņiem, proukrainiskiem aktīvistiem un žurnālistiem.

Krievijas veiktā Krimas aneksija sadragāja attiecības starp Krieviju un Ukrainu, kā arī noveda attiecības starp Maskavu un Rietumiem līdz zemākajam punktam kopš Aukstā kara.

ASV un Eiropas Savienība reaģēja uz Krimas aneksiju, nosakot ekonomiskas sankcijas pret Krieviju un tās prezidenta Vladimira Putina tuvākajām aprindām.

Dalies ar šo ziņu