NATO saskata strauju Krievijas dezinformācijas kampaņas saasināšanos kopš Krimas aneksijas

NATO
Pēc reuters.com materiāliem
kiberdrošība

NATO uzskata, ka Krievija eskalē dezinformācijas kampaņu, jo kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gadā, arvien aktīvāk publicēta nepatiesa informācija tādās Krievijas interneta vietnes kā “Sputnik” un “RT”.

NATO saskata strauju Krievijas dezinformācijas kampaņas saasināšanos kopš Krimas aneksijas

Augstāko NATO un Eiropas amatpersonu vidū pieaug bažas par Krievijas spēju izmantot televīziju un internetu nepatiesu ziņu izplatīšanai.

NATO uzskata, ka pēdējo divu gadu laikā tā ir pamanīti vairāk nekā 20 Krievijas radīti mīti, kurus alianse ir centusies atspēkot, izmantojot faktu lapas, intervijas, atspēkojošus argumentus un video.

„NATO ir sastapusies ar ievērojamu Krievijas propagandas un dezinformācijas pieaugumu kopš Krievijas īstenotās Krimas aneksijas 2014. gadā,” skaidroja NATO preses sekretāre Oana Longesku.

Viņa uzsvēra, ka 2014.gadā izveidotā NATO interneta vietne uzskaitījusi 32 Krievijas mītus par NATO, kurus sistemātiski izmanto Sputnik, RT un virkne citu mediju, kuri pieder vai kurus kontrolē Krievijas valdība.

O.Longesku minēja, ka nesenākais dezinformācijas gadījums ir noticis februāra sākumā, kad Krievijas interneta vietne life.ru publicējusi safabricētu NATO Ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga balss ierakstu ar Krievijas jokdari, kurš izliekas par Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

„Šāda telefona saruna nekad nav notikusi, un šis ir acīmredzams dezinformācijas piemērs,” viņa sacīja.

Ne Kremlis, ne Krievijas valdība, nedz arī “RT”, “Sputnik” un “Life” nebija sasniedzami, lai sniegtu komentārus.

Krievijas valdība jau iepriekš ir noliegusi mēģinājumus iejaukties citu valstu iekšējās lietās. Krievijas valsts finansētie mediji noliedz darbošanos kā Kremļa propagandas spēks. Mediji apgalvo, ka viņi atspoguļo alternatīvu skatupunktu, ko ignorē lielākā daļa galveno Rietumu mediju.

O.Longesku minēja vēl vienu dezinformācijas piemēru no pagājušā gada jūlija, kad “Sputnik”, “RT” un citas Krievijas interneta vietnes publicēja ziņojumus par ugunsgrēku, kas izcēlies NATO bāzē Izmirā, apgalvojot, ka tā bijusi tīša sabotāža pēc neveiksmīgā valsts apvērsuma Turcijā.

„Mēs sazinājāmies ar Sputnik, RT un citiem, lai labotu kļūdaino informāciju, jo netālu no bāzes bija izcēlies meža ugunsgrēks, taču tam nebija nekāda sakara ar NATO bāzi,” skaidroja NATO preses sekretāre.

Dalies ar šo ziņu