Lielbritānija piedāvā Somijai un Zviedrijai pievienoties Apvienotajiem reaģēšanas spēkiem

NATO
LETA-YLE

karogi
Foto: Publicitātes foto

Lielbritānija piedāvājusi Somijai un Zviedrijai pievienoties Lielbritānijas vadītājiem Apvienotajiem reaģēšanas spēkiem (JEF), kas ir ātrās reaģēšanas vienība, kuru pašlaik veido septiņas valstis, tostarp Baltijas valstis.

Lielbritānija piedāvā Somijai un Zviedrijai pievienoties Apvienotajiem reaģēšanas spēkiem

Somijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka rūpīgi izanalizēs Lielbritānijas piedāvājumu un jaunas militārās sadarbības formas attīstību izskatīs rudenī.

"Sadarbības piedāvājums ir balstīts uz to, ka Somija un Zviedrija ir tā dēvētās NATO pastiprinātās sadarbības valstis, un mums jau iepriekš ir bijusi laba sadarbība ar Lielbritāniju," norādīja ministrijas aizsardzības politikas nodaļas ģenerāldirektors Janne Kūsela.

JEF Lielbritānijai kā vienības vadošajai valstij ir pievienojušās Latvija, Lietuva, Igaunija, Dānija, Nīderlande un Norvēģija. Kūsela norādīja, ka koalīcijas mērķis ir kopā ar sabiedrotajām valstīm attīstīt Lielbritānijas ātrās reaģēšanas militārās spējas.

Pērn Somija un Zviedrija parakstīja ietvara vienošanos par aizsardzības sadarbību ar Lielbritāniju. Piedāvājumu pievienoties JEF Somija izskata gan patstāvīgi, gan sadarbībā ar Zviedriju.

"Pievienošanās šim spēkam ir saistīta ar NATO, jo ideja par to radās NATO un spēki darbojas NATO ietvaros, tos īstenojot iesaistītajām valstīm. Tās pašas var izlemt, vai uzaicināt NATO sastāvā neesošu valsti," klāstīja Kūsela.

Viņš uzsvēra, ka jebkāda sadarbība ar JEF nākotnē nav saistīta ar jaunas tehnikas iegādi, jo spēka mērķis ir attīstīt esošos aktīvus.

"Somijas aizsardzības spējas iegūtu no ievienošanās šim spēkam," secināja Kūsela. "Uzskatām, ka Somijas militārais sniegums ir jāmodernizē pašreizējās globālās drošības situācijā, tādēļ piedāvājums ir diezgan interesants. Tomēr tas tiks rūpīgi izvētīts un politiskai izskatīšanai virzīts tikai tad, ja uzskatīsim, ka ir vērts pievienoties JEF," viņš piebilda.

Ja Somijas Aizsardzības ministrija izlems pieņemt Lielbritānijas piedāvājumu, nākamie soļi, lai pievienotos Apvienotajiem reaģēšanas spēkiem, tiks sperti šā gada rudenī.

Latvijas Aizsardzības ministrijas mājaslapā publicētā informācija liecina , ka Apvienotie reaģēšanas spēki ir augstas gatavības spēki, kas spēs ātri reaģēt uz jebkuru krīzi, jebkurā vidē, un būs spējīgi īstenot pilna spektra operācijas un reaģēt uz jebkuras krīzes attīstību, lai novērstu tās iespējamo eskalāciju. Lielbritānija veidos Apvienoto reaģēšanas spēku kodolu, tajā pašā laikā spēku struktūra tiek veidota elastīga, lai varētu piesaistīt partnervalstis, balstoties uz to vēlmi iesaistīties konkrētajās operācijās. Valstu iesaiste operācijās norisināties uz brīvprātības principa.

Apvienoto reaģēšanas spēku mērķis ir izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu reaģēt uz jebkāda veida konfliktiem, tai skaitā piedalīties ANO, NATO un Eiropas Savienības operācijās. Tajā pašā laikā iniciatīvas pamatā ir vēlme turpināt pilnveidot starptautiskajās operācijās iegūto pieredzi un savstarpējo savietojamību.

Septiņas valstis dibināšanas līgumu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi parakstīja 2015.gada 30.novembrī.

Dalies ar šo ziņu