Porošenko aicina paust globālu atbildi uz Krievijas draudiem

Ārvalstīs
BNS-REUTERS
Porošenko
Foto: Publicitātes foto

Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicināja pasaules mērogā paust reakciju uz Krievijas kiberdraudiem un mudināja ASV "būt atkal diženām", demonstrējot vadību tādos jautājumos kā globālā drošība.

Porošenko aicina paust globālu atbildi uz Krievijas draudiem

Porošenko centās mazināt svaru apgalvojumiem, ka ASV varētu pārtraukt atbalstu Kijevai. Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps ir solījis ievērot ASV saistības, turklāt ir bijuši "cerīgi" paziņojumi no viņa administrācijas kandidātu puses, sacīja Ukrainas prezidents.

"Tas attiecībā uz nākotni ļauj mums skatīties optimistiskāk," runājot Davosā Pasaules Ekonomikas foruma kuluāros, sacīja Porošenko.

Lai apturētu Krievijas agresiju - kā militāro, tā kiberagresiju -, ir jāīsteno pūliņi globālā mērogā, sacīja prezidents.

"Krievija ir izvērsusi globālu kiberkaru pret visu pasauli, ir daudz pierādījumu. Tās ir globālas briesmas, un visai pasaulei būtu jābūt kopā, lai cīnītos ar šīm briesmām."

"Tāpat kā Krievijas propaganda ir Krievijas hibrīdkara elements, arī kiberkarš ir Krievijas hibrīdkara elements, vai tā būtu Vācija, vai Savienotās Valstis," sacīja Porošenko.

"NATO nav jautājums par naudu, tas ir jautājums par drošību. Krievijas agresija atkal demonstrēja, ka nav citas drošības sistēmas, kā vien NATO, kas ir efektīva, lai apturētu agresiju," viņš sacīja.

Vaicāts, vai Ukraina jelkad spēs atgūt Krievijas okupēto un anektēto Krimu, Porošenko sacīja: "Man par to nav šaubu. Tā ir Ukrainas teritorija, tā ir Ukrainas tauta. Tas bija rupjš starptautisko tiesību pārkāpums."

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Dalies ar šo ziņu