Kanādas aizsardzības ministrs: Mēs vēlamies panākt situācijas deeskalāciju

NATO
LETA
Sadžans
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kanādas, kura Latvijas teritorijā izvietos 455 karavīrus, mērķis ir panākt spriedzes samazinājumu reģionā un nodrošināt dialogu, lai, rīkojot kaujas mācības atklātā un caurskatāmā veidā, nerastos pārpratumi, uzsver Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans.

Kanādas aizsardzības ministrs: Mēs vēlamies panākt situācijas deeskalāciju un nodrošināt dialogu

Rīgas konferences laikā viņš atgādināja, ka Latvijā būs vairāk nekā 1000 karavīru. "Skaits pats par sevi nav stratēģiski nozīmīgs. Taču tas apliecina spēju pieņemt lēmumu un sadarboties. No NATO puses mēs parādām, ka dalībvalstis ir vienotas," sacīja ministrs.

Viņš piebilda, ka Kanāda ar savu klātbūtni vēlas panākt situācijas deeskalāciju jeb spriedzes samazinājumu un nodrošināt dialogu. NATO vienmēr ir uzsvērusi atvērtību dialogam.

"Mēs gribam rīkot kaujas grupas mācības atklātā un caurskatāmā veidā, lai nav nekādu pārpratumu, lai nav eskalēšanas nepieciešamības. Cilvēki ar militāru pieredzi jums pateiks, ka šīs [misijas] apjomi var nešķist tik nozīmīgi. Svarīgi ir tas, kā mēs to darām," sacīja Sadžans.

Viņaprāt, lieli bruņoto spēku skaita palielinājumi sūta ļoti nepareizu signālu citām valstīm. Mazas, atturēšanas spēku operācijas sūta pareizo signālu.

"Mūsu mērķis nav militārās taktikas demonstrācija. Tas, ka Kanāda, ASV un Lielbritānija ierodas [Baltijā], lai demonstrētu savu apņēmību NATO ietvaros, ir ļoti nozīmīga vēsts. Tomēr es vienmēr kopā ar šo vēsti par [uzbrukuma] atturēšanu gribu uzsvērt, ka dialogs ir atslēgas jautājums. Mēs esam atvērti jēgpilnam dialogam, lai atrastu veidus, kā situāciju deeskalēt - ne tikai te Eiropā, bet arī citviet. Atrast veidus, kā visi varam dzīvot labāk un tikt galā ar īstajiem izaicinājumiem, kas mums stāv priekšā," piebilda ministrs.

Dalies ar šo ziņu