Lielbritānija iepazīstina ar jaunu kiberdrošības plānu

NATO
BNS-AFP
Hamonds
Foto: Foto: gov.uk

Lielbritānijas finanšu ministrs Filips Hamonds otrdien brīdināja, ka Lielbritānija jaunā kiberdrošības plāna ietvaros dos prettriecienu valstīm, kas ielaužas tās stratēģiskajos tīklos, lai izvairītos no militāras konfrontācijas.

Lielbritānija iepazīstina ar jaunu kiberdrošības plānu

Iepazīstinot ar jauno 1,9 miljardu mārciņu (2,1 miljarda eiro) vērto Nacionālās kiberdrošības stratēģiju, Hamonds pavēstīja, ka hakeri cenšas izmantot arvien plašāko ierīču sasaisti, lai uzbruktu mājām, automašīnām, gaisa satiksmes kontroles tīkliem un elektrotīkliem.

"Neliels skaits naidīgu ārvalstu spēlētāju ir izstrādājuši un izmantojuši uzbrūkošas kiberspējas. Šīs spējas apdraud Lielbritānijas vitāli svarīgās nacionālās infrastruktūras drošību," pavēstīja Hamonds. "Ja mums nav iespējas atbildēt kibertelpā (..), mēs paliekam ar neiespējamu izvēli - pagriezt otru vaigu un ignorēt postošās sekas vai arī atbildēt militāri. Mēs ne tikai aizstāvēsim sevi kibertelpā, mēs arī nodarīsim prettriecienu, kad mums uzbruks."

Finanšu ministrija iepriekš aicināja privāto sektoru aktīvāk rīkoties cīņā pret kibernoziedzību un Hamonds norādīja, ka "valdība nevar sniegt inovācijas, to var izdarīt tikai bizness un uzņēmēji".

Pēc viņa teiktā, valdība "ieņems aktīvāku lomu kiberaizsardzībā, lai bloķētu, izjauktu vai neitralizētu ļaunprātīgu aktivitāti (..) un padarītu Lielbritāniju par vislabāko vietu pasaulē tehnoloģiju biznesam".

Ar jauno plānu tiks mēģināts mazināt kiberuzbrukumu ietekmi un neļaut vīrusiem un ļaunprātīgām e-pasta vēstulēm sasniegt stratēģiskus mērķus.

Kā pavēstīja Hamonds, valdība stiprinās tiesībsargājošo iestāžu iespējas atvairīt hakerus un veidos jaunu Kiberdrošības pētījumu institūtu, lai uzlabotu viedtālruņu, planšetdatoru un portatīvo datoru drošību.

Dalies ar šo ziņu