ASV patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā varētu nosūtīt jaunos iznīcinātājus F-35

NATO
BNS
F-35

ASV Gaisa spēki uz patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā varētu nosūtīt jaunos iznīcinātājus F-35 pēc tam, kad šā gada beigās tie tiks nodoti ekspluatācijā, vēsta portāls "The National Interest".

ASV patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā varētu nosūtīt jaunos iznīcinātājus F-35

"Mēs vēlētos F-35 nosūtīt, piemēram, uz Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju," trešdien ASV parlamenta apakšpalātas Bruņoto dienestu komitejai sacījis Savienoto Valstu Gaisa spēku Kaujas pavēlniecības komandieris ģenerālis Herberts Kārlails, ziņo portāls..

Viņš teicis, ka F-35 uzdevums varētu būt līdzīgs kā " F-22 Raptor" - nosūtīt vēstījumu potenciāli naidīgi noskaņotiem spēkiem, piemēram, Krievijai.

Uzrunā parlamenta komitejai Kārlails uzsvēris, ka Gaisa spēku Kaujas vienībai ir nepieciešamas visas iespējamās jaunākās tehnoloģijas, ir jāmodernizē F-22 un arī vecāki "Raptor" modeļi, kas izvietoti Gaisa spēku bāzē Floridas štatā.

Vienlaikus Kārlails pieļāvis, ka stratēģiski un finansiāli izdevīgāk būtu izstrādāt nākamās paaudzes tehnoloģiju, izmantojot pieredzi, kas iegūta F-22 un F-35 izstrādes gaitā.

Lietuvā aprīlī uz dažām stundām ieradās divi šobrīd pasaulē modernākie un dārgākie ASV iznīcinātāji  "F-22 Raptor". Pērn tie nolaidās Igaunijā, kā arī ir apmeklējuši vairākas citas Eiropas valstis.

"F-22 Raptor" tiek izmantoti kopš 2005.gadā, bet to kaujas kristības notika 2014.gada septembrī, kad tie piedalījās  uzlidojumos džihādistu grupējuma "Islāma valsts" objektiem Irākā un Sīrijā. ASV Gaisa spēkiem ir 186 šādi iznīcinātāji. ASV Kongress aizliedzis tos pārdot ārvalstīm.

Piedaloties NATO patrulēšanas misijā Baltijas valstu gaisa telpā un citos pasākumos, Savienotās Valstis uz Baltiju ir nosūtījušas arī iznīcinātājus F-16 un F-15.

Dalies ar šo ziņu