Aptauja: vairākums Vācijas iedzīvotāju neatbalsta karavīru sūtīšanu Baltijas aizsardzībai

NATO
BNS
Vācija, karavīrs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Vācijā 57% iedzīvotāju uzskata, ka viņu valstij nevajadzētu sūtīt karavīrus citu NATO dalībvalstu, piemēram, Baltijas valstu vai Polijas, aizsardzībai, ja tām uzbruktu Krievija, liecina otrdien publicēti aptaujas rezultāti.

Aptauja: vairākums Vācijas iedzīvotāju neatbalsta karavīru sūtīšanu Baltijas aizsardzībai

Tikai 31% respondentu pauda uzskatu, ka Vācijas karavīriem vajadzētu palīdzēt aizsargāt šīs valstis, bet 12% atzina, ka ir grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Vācijas Bertelsmana fonds, kurš pasūtīja aptauju, Vācijas sabiedrības pretestību karavīru sūtīšanai citu valstu aizsardzībai skaidroja ar to, ka Vācijas iedzīvotāji pēc savas pārliecības ir pacifisti un uzskata, ka Krievija nerada draudus.

"Visupirms šī pretestība sūtīt karavīrus droši vien ir saistīta ar Vācijas iedzīvotāju pacifismu, kas nozīmē iebilst pret jebkādu Vācijas militāru iesaisti ārpus valsts robežām," teikts fonda ziņojumā.

"Agrākās pieredzes dēļ bažas par Vācijas armijas izmantošanu teritorijās, kurām reiz vācu armija uzbruka un okupēja, varētu būt vēl spēcīgākas," tajā piebilsts.

49% respondentu sacīja, ka, viņuprāt, NATO nevajadzētu izveidot pastāvīgas bāzes Austrumeiropā un Baltijas valstīs. 40% šādu bāzu izveidi atbalstīja, bet pārējiem konkrēta viedokļa šajā jautājumā nebija.

Sabiedriskās domas pētījumu kompānija "TNS Emnid" 4.-14. martā aptaujā tūkstoti Vācijas iedzīvotāju, kas sasnieguši vismaz 14 gadu vecumu. Aptauju pasūtīja Bertelsmana fonds un Polijas Sabiedrisko attiecību institūts.

Dalies ar šo ziņu