Krievija sola turpināt "teroristu objektu" bombardēšanu Sīrijā

Konfliktu zonas
LETA--NEWSRU.COM/AFP/TASS, BNS/AP
pankovs
Foto: Foto: Krievijas Aizsardzības ministrija

Krievijas kaujas aviācija, kas paliks Sīrijā pēc kontingenta lielākās daļas atgriešanās dzimtenē, turpinās veikt uzlidojumus teroristu objektiem, otrdien paziņoja Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Nikolajs Pankovs.

Krievija sola turpināt "teroristu objektu" bombardēšanu Sīrijā

"Ir sasniegti zināmi pozitīvi rezultāti. Ir izveidojusies reāla iespēja darīt galu daudzu gadu pretstāvei un vardarbībai," svinīgā pasākuma gaitā, kas par godu Krievijas Gaisa spēku operācijai "uzstādīto mērķu sasniegšanai" otrdien tika sarīkota Hmeimimas aviācijas bāzē, Sīrijas Latākijas provincē, sacīja Pankovs.

"Tomēr par uzvaru pār terorismu pagaidām runāt pāragri. Krievijas aviācijas grupai ir uzdevums dot triecienus teroristu objektiem," viņš piebilda.

Pamiers, kas Sīrijā ir spēkā kopš 27.marta, neattiecas uz grupējumiem "Daesh", "Al Nusra", citām organizācijām, kuras ANO atzinusi par teroristiskām, atgādināja viceministrs.

Pateicoties tam, ka teroristiem nodarīti būtiski zaudējumi, "izdevies aktivizēt Sīrijas Arābu Republikas valdības karaspēka uzbrukumu un atbrīvot vairāk nekā 200 apdzīvotas vietas", sacīja Pankovs.

Krievija varētu paturēt Sīrijā ap 1000 karavīru

Krievija varētu paturēt Sīrijā apmēram 1000 karavīru, otrdien paziņoja Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes aizsardzības un drošības komisijas priekšsēdētājs Viktors Ozerovs.

Viņš sacīja, ka saskaņā ar viņa aplēsēm abās Krievijas bāzēs Sīrijā – Hmeimimas aviācijas bāzē un Tartusas jūras spēku atbalsta bāzē – paliks aptuveni 1000 Krievijas karavīru.

Ozerovs teica, ka Krievijai ir vajadzīgi vismaz divi bataljoni ar pavisam 800 karavīriem, lai apsargātu abas bāzes Sīrijā.

Saskaņā ar viņa teikto Krievija arī turpinās veikt Sīrijā gaisa izlūkošanu, kam ir nepieciešamas dažas lidmašīnu apkalpes, un Sīrijā paliks arī militārie speciālisti, kas konsultē Sīrijas armiju.

Sīrijas armija pietuvojusies Palmīrai

Sīrijas valdības spēki Palmīras apkaimē turpina uzbrukumu džihādistu grupējumam "Daesh" un šobrīd atrodas četru kilometru attālumā no šīs pilsētas, trešdien vēsta Sīrijas laikraksts "Al Watan".

Valdības spēki ieņēmuši El Haijala augstieni līdzās oāzes pilsētai, kas Sīrijas tuksnesī atrodas 240 kilometru attālumā no Damaskas.

"Sīrijas armija ar Krievijas militāro lidmašīnu un helikopteru triecienu atbalstu pēc sīvām kaujām pret "Daesh" ieņēmusi augstieni uz rietumiem no Palmīras," ziņu aģentūrai AFP apstiprināja avots Sīrijas drošības struktūrās.

Ja Sīrijas armijai izdosies atkarot Palmīru, "tā būs svarīga uzvara, jo tas pavērs ceļu uz Irākas robežu", skaidroja avots.

Džihādistu rindās ir lieli zaudējumi un, kā vēsta aculiecinieki, "Daesh" jau sākusi savu kaujinieku atvilkšanu uz Raku, kur atrodas grupējuma galvenais placdarms, ziņo "Al Watan".

Džihādistu grupējums "Daesh" pēdējo 14 mēnešu laikā zaudējis 22% teritoriju, kas atradās tā kontrolē Sīrijā un Irākā, teikts ASV izvietotajā pētījumu centra IHS jaunākajā ziņojumā.

Šajā laika posmā "Deash" zaudējusi 40% ienākumu, kas pamatā tika gūti no naftas tirdzniecības.

Tas lielā mērā noticis tāpēc, ka džihādisti vairs nekontrolē Sīrijas-Turcijas robežu.

Sākoties Krievijas armijas atvilkšanai, Sīrijas nemiernieku kaujas gars "debesīs"

Krievijas negaidītais paziņojums par spēku lielākās daļas atvilkšanu no Sīrijas mēreno nemiernieku un džihādistu rindās pamatīgi cēlis kaujas garu.

"Mūsu kaujas gars ir debesīs. Režīms viens izdzīvot nespēs," sacīja Sīrijas vidienes Hamas provinces nemiernieku grupējuma "Jaish al Tahrir" ("Atbrīvošanas armija) komandieris Raeds al Elevi.

Opozīcijas spēkiem, kas cenšas panākt prezidenta Bašara al Asada krišanu, "tā ir uzvara", viņš atzina ziņu aģentūrai AFP.

"Krievijai neizdevās sasniegt savu mērķi - glābt Asadu," viņš piebilda.

Alepo provincē, kur Sīrijas valdības spēkiem ar Krievijas kaujas aviācijas atbalstu izdevies gūt ievērojamus panākumus, sunnītu islāmistu grupējuma "Jabha Shamiya" ("Levanta Fronte") komandieris Modars Nadžars ar prieku uzņēmis ziņu par Maskavas lēmumu.

Krievijas spēku atvilkšana "parāda, ka viņi nespēj apturēt revolūciju", sacīja komandieris, piebilstot, ka nemiernieku kaujas spars ir "ļoti augsts".

"Krievija ieies vēsturē ar to, ka tā palīdzēja slepkavam Bašaram pēdējos piecus mēnešus, un tā rezultātā tika nogalināti civiliedzīvotāji, izpostīti desmitiem slimnīcu, skolu un citu sabiedriskās infrastruktūras objektu," sacīja Nadžars.

"Revolūcija turpināsies līdz režīma galīgajai krišanai," viņš uzsvēra.

Arī "Al Qaeda" Sīrijas atzars - ANO par teroristu organizāciju atzītais grupējums "Al Nusra" - jau paziņojis, ka sāks ofensīvu.

"Ir skaidrs, ka Krievija ir cietusi sakāvi, un nākamo 48 stundu laikā "Al Nusra" Sīrijā sāks ofensīvu," AFP uzsvēra grupējuma komandieris, kurš vēlējās palikt anonīms.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien deva rīkojumu sākt lielākās daļas Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta atvilkšanu. Otrdien Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka Sīriju ir atstājušas pirmās Krievijas militārās lidmašīnas.

Dalies ar šo ziņu