Austrālija plāno nostiprināt bruņotos spēkus, koncentrējoties uz Jūras spēkiem

Ārvalstīs
BNS/AP
Austrālijas jūras spēki
Foto: Foto: Austrālijas Jūras spēki

Austrālija ilgtermiņā nostiprinās savus bruņotos spēkus, koncentrējoties uz Jūras spēku papildināšanu ar zemūdenēm un kuģiem, jo tas ir vajadzīgs miera saglabāšanai Āzijas-Klusā okeāna reģionā, ceturtdien paziņoja premjerministrs Malkolms Tērnbuls. 

Austrālija plāno nostiprināt bruņotos spēkus, koncentrējoties uz Jūras spēkiem

Austrālija plāno divkāršot savu zemūdeņu skaitu, palielinot to līdz 12, kā arī iekļaut savā flotē vēl trīs mīnu kuģus, deviņas pretzemūdeņu fregates un 12 patruļkuģus.

Jūras spēku palielināšana ir galvenais pasākums plānotā bruņoto spēku modernizācijā 20 gadu gaitā, kuras mērķis ir tikt galā ar nākotnes draudiem, tostarp saspīlējumu Dienvidķīnas jūrā, kur Austrālijas svarīgākā tirdzniecības partnere Ķīna agresīvi aizstāv savas teritoriālās pretenzijas uz strīda salām.

"Mēs zinām, ka stipra Austrālija ir būtiska, lai mēs spētu spēlēt mūsu lomu apdomīga līdzsvara nodrošināšanā, no kura ir atbildīga reģionālā drošība,” sacīja premjers.

Plāns paredz, ka ASV arī nākamos 20 gadus būs galvenā militārā lielvara globālā mērogā un Austrālijas svarīgākā stratēģiskā partnere.

Austrālija saglabā neitralitāti attiecībā uz Ķīnas un citu valstu teritoriālajiem strīdiem Dienvidķīnas jūrā un ir pretojusies ASV spiedienam riskēt ar Ķīnas sašutuma izraisīšanu, kuģojot netālu no Pekinas kontrolētām salām Paraselu arhipelāgā.

ASV 7.flotes komandieris viceadmirālis Džozefs Okuēns pirmdien paziņoja žurnālistiem Sidnejā, ka Austrālijai un citām valstīm būtu ieteicams brīvi kuģot Dienvidķīnas jūrā Ķīnas teritoriālo pretenziju rajonā.

"Tas ir šo valstu ziņā, bet es uzskatu, ka mūsu interesēs ir nodrošināt, lai šie jūrasceļi paliktu atvērti,” sacīja videadmirālis.

Tērnbuls atteicās atbildēt, vai Austrālijas bruņotie spēki veiks šādu operāciju Dienvidķīnas jūrā. 

Dalies ar šo ziņu