Krievija pazaudē militāru satelītu, bet tās lidmašīna pārkāpj Igaunijas gaisa telpas robežu

Ārvalstīs
BNS/AFP/INTERFAX
AN-72
Foto: Publicitātes foto

Krievijas militārā lidmašīna ceturtdien pārkāpa Igaunijas gaisa telpas robežu, un Igaunijas Ārlietu ministrija ir nosūtījusi protesta notu Krievijas vēstniecībai Tallinā.

Krievija pazaudē militāru satelītu, bet tās lidmašīna pārkāpj Igaunijas gaisa telpas robežu


Krievijas militārā transporta lidmašīna "An-72" pulksten 12.10 bez atļaujas ielidoja Igaunijas gaisa telpā netālu no Vaindlo salas, pavēstīja Igaunijas Aizsardzības spēku pārstāvis.

Krievijas lidmašīna Igaunijas gaisa telpā atradās mazāk nekā minūti. Gaisa kuģa uztvērējraidītājs bija ieslēgts, un tā bija iesniegusi lidojuma plānu, kas paredzēja, ka "Antonov-72" lidos starptautiskajā gaisa telpā. Lidmašīna neuzturēja radio sakarus ar Igaunijas Gaisa navigācijas dienestu.

NATO patruļlidmašīnas identificēja Krievijas bruņoto spēku transporta lidmašīnu "An-72" pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas.

Šis ir trešais gadījums, kad Krievijas militārā lidmašīna šogad pārkāpj Igaunijas gaisa telpas robežu. Šādi incidenti notika arī 22. jūnijā un 9. jūlijā. Abas reizes netālu no Vaindlo salas.

Krievija pazaudē jaunizstrādātu militāro satelītu

Krievijai ir pārtrūkuši sakari ar jaunizstrādātu militāro satelītu, kas pēc sestdien notikuša starta nav atdalījies no nesējraķetes, 7. decembrī pavēstīja ziņu avots Krievijas gaisa un kosmosa spēkos. 

"Kosmosa aparāts ... tiek atzīts par zaudētu, jo nav iespējams to izmantot atbilstoši mērķim,” sacīja ziņu avots, piebilstot, ka atkārtots mēģinājums atdalīt satelītu no nesējraķetes bija neveiksmīgs.

Nesējraķete “Sojuz-2.1B” ar diviem satelītiem 5.decembrī tika palaista no Pļeseckas kosmodroma.

Krievijas ziņu aģentūra “RIA Novosti” dienu vēlāk vēstīja, ka viens no šiem satelītiem nav atdalījies no nesējraķetes.

Zaudētais satelīts “Kanopus-ST”, kas nosaukts kādas zvaigznes vārdā, bija izmantojams gan civiliem, gan militāriem mērķiem, ziņoja biznesa laikraksts “Kommersant”.

Tas bija izstrādāts, lai no kosmosa pārlūkotu okeānus un meteo sistēmas, kā arī meklētu zemūdenes. Tā izstrāde ilga 10 gadus.

Dalies ar šo ziņu