Krievijas draudi. ASV sāk Ukrainas regulāro spēku apmācību; iesaistīsies arī Latvija

Ārvalstīs
Pēc defense.gov un armytimes.com materiāliem
F5DD904CB5CB4DDBB2FD5BD8F20D51C6.jpg

23. novembrī, sākot apmācīt Ukrainas bruņoto spēku regulārās vienības, ASV sāka Ukrainas drošības spēku apmācības un apbruņošanas operācijas “Fearless Guardian” otro posmu.

Krievijas draudi. ASV sāk Ukrainas regulāro spēku apmācību; iesaistīsies arī Latvija

“ASV karavīri apmāca Ukrainas karavīrus kopš aprīļa, bet līdz šim tie bija Ukrainas Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošās Nacionālās gvardes karavīri. Mēs paplašināsim apmācību, tajā iekļaujot arī regulāro spēku karavīrus,” uzsvēra ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžs.

“Tas ir būtisks notikums,” sacīja ģenerālleitnants Bens Hodžs. “Tas ir nākamais posms Ukrainas karavīru apmācībā.”

Savukārt ASV aizsardzības ministrija paziņojumā medijiem norāda, kā “tā ir daļa no ASV centieniem sekmēt ilgtermiņa militārās reformas Ukrainā un palīdzēt Ukrainai uzlabot tās iekšējās aizsardzības spējas”.

ASV, Lietuvas, Latvijas, Kanādas un Lielbritānijas karavīru vadībā līdz 2016.gada beigām plānots apmācīt piecus Ukrainas Bruņoto spēku kājnieku bataljonus un vienu speciālo operāciju bataljonu, norādīja ASV Armijas Eiropā komandieris.

Vienlaikus tiks apmācīts viens bataljons, uzsvaru liekot uz kājnieku rotas un bataljona pamatuzdevumiem.

Atklāšanas ceremonija Javorivā iezīmēja ne tikai operācijas ““Fearless Guardian II” sākumu, bet arī sadarbību starp Apvienoto daudznacionālo apmācību grupu “Ukraina” (Joint Multinational Training Group – Ukraine, JMTG-U)  un Ukrainas Sauszemes un Speciālo operāciju spēkiem. 

“Veiksmīgas organizācijas pamatā ir spēja pielāgoties un mācīties,” uzrunājot ceremonijas dalībniekus, uzsvēra ģenerālleitnants Bens Hodžs. “Pirmajā operācijas posmā mēs visi esam apguvuši daudz ko jaunu, un es domāju, ka gūtā pieredze kā uzlabojumi atspoguļosies nākamajā posmā.”

Apmācībā iesaistīti aptuveni 300 ASV karavīri no 173. kājnieku brigādes, un tā notiek Starptautiskajā miera nodrošināšanas un drošības centrā Javorivā aptuveni 15 kilometrus no Ukrainas robežas ar Poliju. Savukārt speciālo operāciju bataljona apmācība noritēs Hmeļnickā.

Tuvākajās dienās uz Ukrainu dosies arī divi Latvijas karavīri, kuru uzdevums būs koordinēt Latvijas iesaisti Ukrainas bruņoto spēku instruktoru un speciālo operāciju karavīru apmācībā, kas varētu sākties nākamā gada pavasarī.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kurš nesen viesojās Ukrainā, lai izvērtētu, kādu palīdzību vēl Latvija var sniegt Ukrainas bruņotajiem spēkiem, norāda: “Mums ir jābūt solidāriem un ir jādalās ar to pieredzi, ko mēs paši esam guvuši, iestājoties NATO, kā arī piedaloties starptautiskajās operācijās un apmācot citu valstu bruņoto spēku karavīrus.” “Nenoliedzami, arī mūsu karavīri gūs lielisku pieredzi, daudznacionālā vidē strādājot kopā ar Ukrainas karavīriem, kuri ir guvuši neatsveramu pieredzi, veicot kaujas operācijas Ukrainas austrumos,” atzina bruņoto spēku komandieris.

ASV atbalsts Ukrainai paredz ne tikai Nacionālās gvardes un bruņoto spēku karavīru apmācību, bet arī apmācību infrastruktūras izveidi un materiāli tehnisko palīdzību, tam paredzot 265 miljonus dolāru.

Savukārt Latvija ir sniegusi Ukrainai finansiālu atbalstu vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā NATO Trasta fonda ietvaros, kā arī sniedz cita veida atbalstu, tostarp medicīnisko un rehabilitācijas palīdzību ukraiņu karavīriem un ir apņēmusies apmaksāt studijas Baltijas aizsardzības koledžā vienam Ukrainas virsniekam, kas sāks studijas nākamā gada augustā. Pašreiz Latvija nodrošina angļu valodas apmācību vairākiem Ukrainas bruņoto spēku karavīriem. Tāpat plānots sniegt praktiskas apmācības militārajiem psihologiem un kapelāniem Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu