Eiropā ieradusies nākamā ASV helikopteru vienība; Latvijā būs izvietoti 6 "Black Hawk"

Ārvalstīs
Pēc army.mil materiāliem
Atlantic Resolve
Foto: Foto: army.mil

Lai atbalstītu iniciatīvu „Strong Europe” un operāciju „Atlantic Resolve”, Latvijā ir ieradušies vairāk nekā 70 karavīru no ASV 1. gaisa kavalērijas brigādes 227. aviācijas pulka 3. bataljona un seši helikopteri UH-60 „Black Hawk”. Šī rotācija ilgs aptuveni sešus mēnešus.

Eiropā ieradusies nākamā ASV helikopteru vienība; Latvijā to pārstāvēs ar sešiem helikopteriem “Black Hawk”

18. novembrī Vācijā, Illešeimas bāzē ASV 1. gaisa kavalērijas brigādes 227. aviācijas pulka 3. bataljons svinīgā ceremonijā nomainīja pilotus, helikopteru apkalpes un tehniskā nodrošinājuma speciālistus no 3. aviācijas pulka „Brawler” 4. kaujas helikopteru bataljona, kas Eiropā, tostarp Latvijā, bija izvietoti kopš maija.

Eiropā jau ieradušies vairāk nekā 450 karavīru no Forthudas Teksasā ar 25 helikopteriem “Black Hawk”, lai demonstrētu ASV klātbūtni reģionā, kā arī nodrošinātu ASV armijas Eiropā gaisa spējas mācību un operacionālajiem uzdevumiem.

3. aviācijas pulka „Brawler” 4. kaujas helikopteru bataljons bija pirmā ASV helikopteru vienība, kas rotācijas kārtībā sāka pildīt uzdevumus Eiropā.  Vienība  no Hanteras armijas bāzes Savanā, Džordžijā, Eiropā ieradās ar vairāk nekā 380 karavīriem, 26 helikopteriem un 30 atbalsta tehnikas vienībām.

Rotācijas laikā Eiropā dažādās militārajās mācībās un treniņos veicot 360 uzdevumus, viņi nolidoja 3200 lidojuma stundu un pārvietoja vairāk nekā 2300 karavīru.

Rotācijas laikā karavīri demonstrēja atbalstu NATO sabiedrotajiem, kā arī izveidoja stabilu pamatu aviācijas vienību turpmākajām rotācijām Eiropā.

 ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžs pateicās ASV 3.aviācijas pulka “Brawler” 4.kaujas helikopteru bataljona karavīriem, tiekoties ar viņiem Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē. Ģenerālleitnatns uzsvēra, ka helikopteru vienības nodrošina ASV klātbūtnes dinamiku un uzsvēra, ka “Black Hawk” atbalsts tiek pieprasīts gandrīz visās militārajās mācībās, jo tas nodrošina augstu mobilitāti un gaisa atbalstu.

Lai uzņemtu ASV karavīrus Lielvārdē, Gaisa spēku aviācija bāzē 2014. gadā tika veikti nozīmīgi infrastruktūras sagatavošanas darbi. 13. maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradās vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 „Black Hawk”.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērnā gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Šogad operācija ir izvērsta  arī Rumānijā un Bulgārijā.

Dalies ar šo ziņu