Krievija veikusi pirmo gaisa triecienu Sīrijā; ASV neiebilst, bet Asadam jāaiziet

Konfliktu zonas
LETA--CNN/AFP/TASS/REUTERS/DPA
Konošenkovs
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievija trešdien Sīrijā sākusi uzlidojumus džihādistu grupējuma "Daesh" pozīcijām, pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs.

Krievija veikusi pirmo gaisa triecienu Sīrijā; ASV neiebilst, bet Asadam jāaiziet

"Saskaņā ar Krievijas Federācijas bruņoto spēku augstākā virspavēlnieka Vladimira Putina rīkojumu Krievijas Gaisa-kosmisko spēku lidmašīnas šodien sākušas īsteno operāciju, veicot precīzus triecienus pa teroristiskā grupējuma "Deash" pozīcijām Sīrijā," paziņoja Konašenkovs.

"Krievijas Federācijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu informējis savus kolēģus Kolektīvās drošības līguma organizācijā, ka gaisa operācijā Sīrijā Krievijas lidmašīnas veic triecienus pa "Deash" piederošu kara tehniku, sakaru mezgliem, transportlīdzekļiem, ieroču noliktavām, munīciju un degvielu un smērvielām," sacīja Konašenkovs.

Kā telekanālam CNN trešdiena pavēstīja ASV amatpersona, Krievija Sīrijā pirmo gaisa triecienu veikusi pie Homsas pilsētas.

Kāda cita ASV amatpersona pastāstīja, ka izlūkošanas centrā Bagdādē strādājošs Krievijas ģenerālis kājām ieradies ASV vēstniecībā un informējis par gaidāmo uzlidojumu.

"Viņi mums sniedza informāciju, ka veiks triecienu Sīrijā," sacīja amatpersona, piebilstot, ka krievi viņus brīdinājuši aptuveni stundu pirms uzlidojuma. "Tas bija Homsas tuvumā."

Damaska apstiprina palīdzības lūgšanu Putinam

Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien apstiprināja, ka lūdzis militāru palīdzību Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

"Krievijas gaisa spēki tika izvietoti Sīrijā pēc tam, kad to pieprasīja Sīrijas valsts prezidents Asads vēstulē prezidentam Putinam, kas ietver uzaicinājumu nosūtīt Krievijas gaisa spēkus prezidenta Putina iniciatīvas apkarot terorismu ietvaros," teikts Sīrijas līdera biroja paziņojumā.

Kerijs: ASV neiebilst pret Krievijas gaisa uzlidojumiem Sīrijā, bet Asadam ir jāaiziet

Savienotās Valstis neiebilst pret Krievijas gaisa uzlidojumiem Sīrijā, ja tie vērsti pret teroristu organizāciju "Daesh", bet uzskata, ka Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam ir jāatkāpjas, trešdien paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kerijs uzrunāja ANO Drošības padomi pāris stundas pēc tam, kad Krievija veica savus pirmos gaisa uzlidojumus Sīrijā.

Viņš sacīja, ja ASV neiebildīs pret Krievijas darbībām, ja tās patiesi vērstas pret "Daesh", un ir gatavas uzturēt sakarus ar Krieviju, lai izvairītos no nejaušām sadursmēm kaujas laukā, bet Savienotās Valstis nepieļaus, ka cīņa pret džihādistiem pārvēršas atbalsta sniegšanā Asadam.

Kerijs arī sacīja, ka ASV ar bažām uztvertu faktu, ka Krievijas lidmašīnas veic uzlidojumus rajoniem, kuros nav "Daesh" un ar "Al Qaeda" saistītu mērķu.

"Tāda veida uzlidojumi liktu apšaubīt Krievijas patiesos nolūkus," viņš piebilda.

Kerijs: Drīzumā gaidāma ASV un Krievijas tikšanās par uzlidojumiem Sīrijā

ASV un Krievija drīzumā noorganizēs tikšanos, lai novērstu nejaušu konfliktu Sīrijā, trešdien pēc tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kerijs paziņoja, ka abas valstis vienojušās drīzumā, iespējams jau rīt, noorganizēt militārās sarunas par konflikta novēršanu.

Viņš sacīja, ka, neskatoties uz Vašingtona bažām par Krievijas atbalstu Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam un mērķu izvēli nule kā sāktajā gaisa uzlidojumu kampaņā Sīrijā, abi ar Lavrovu spējuši attīstīt idejas par politiskā procesa virzīšanu uz priekšu Sīrijā.

"Mēs visi vēlamies, lai Sīrija būtu demokrātiska, vienota, sekulāra. Sīriju, kas ir mājas visām etniskajām grupām, kuru tiesības ir garantētas, tomēr mums ir dažas domstarpības par detaļām, kā to panākt," sacīja Lavrovs.

Kerijs paziņoja, ka abi ar Lavrovu informēs savu valstu prezidentus par apspriestajiem priekšlikumiem un turpinās uzturēt kontaktus, kamēr abas puses atrisinās savas domstarpības.

ASV aizsardzības ministrs apsūdz Krieviju Sīrijas pilsoņkara uzkurināšanā

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters trešdien apsūdzēja Krieviju Sīrijas pilsoņkara uzkurināšanā un paziņoja, ka Maskavas militārā iesaistīšanās ir nolemta neveiksmei.

Runājot ar žurnālistiem Pentagonā dažas stundas pēc Krievijas veiktajiem pirmajiem uzlidojumiem Sīrijā, Kārters paziņoja, ka Krievijas iesaistīšanās asiņainajā konfliktā līdzinās "benzīna liešanai ugunī".

"Krievijas pieeja šeit ir nolemta neveiksmei," sacīja Kārters. "Es ceru, ka viņi nonāks pie punkta, kad viņi mēģinās panākt savus mērķus citādākā veidā, kurā ir vairāk jēgas."

Lai arī Krievija apgalvo, ka tā veikusi uzlidojumus džihādistu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām, visas liecības norāda uz to, ka grupējums nebija trešdienas triecienu mērķis, pavēstīja Kārters.

"Šķiet, ka uzlidojumi bija rajonos, kur droši vien nav "Daesh" spēku," sacīja Kārters.

Krievijas Aizsardzības ministra trešdienas vakarā paziņoja, ka tās iznīcinātāji Sīrijā veikuši 20 lidojumus, veicot triecienus pa "astoņiem "Islāma valsts" mērķiem".

Sīrijas opozīcija: Krievijas uzlidojumos Sīrijā gājuši bojā civiliedzīvotāji

Krievijas gaisa uzlidojumos Sīrijā trešdien gājuši bojā vismaz 36 civiliedzīvotāji un trāpīts teritorijām, kurās nemaz nav teroristu grupējuma "Deash" pozīciju, paziņojusi Sīrijas politiskā opozīcija.

"Visi mērķi šodienas Krievijas gaisa uzlidojumos Homsas ziemeļos bija civiliedzīvotāji," tviterī paziņoja Turcijā bāzētās un Rietumu atbalstītās Sīrijas galvenās opozīcijas organizācijas Sīrijas Nacionālās koalīcijas vadītājs Haleds Hoja.

Hoja, kurš ieradies Ņujorkā uz ANO Ģenerālo asambleju, pavēstīja, ka civiliedzīvotāji nogalināti piecos dažādos apgabalos.

Viņš sacīja, ka apgabali, kuriem Krievija veikusi uzlidojumus, cīnījās ar "Daesh" un sakāva to pirms gada.

Arī Sīrijas Nacionālās koalīcijas loceklis Samirs al Našars sacīja, ka apgabali, kuriem netālu no Homsas veikušas uzlidojumus Krievijas lidmašīnas, neatrodas "Daesh" vai "Al Qaeda" kontrolē.

Tikmēr Sīrijas opozīcijas aktīvistu tīkls Vietējās koordinācijas komitejas ziņoja, ka Krievijas kara lidmašīnas bombardējušas piecas pilsētas, nogalinot 36 cilvēkus, tostarp piecus bērnus.

Homsas apgabals ir nozīmīgs Sīrijas prezidenta Bašara al Asada kontrolei pār Rietumsīriju. Ja to sagrābtu nemiernieki, Asada kontrolētie rietumi tiktu sadalīti divās daļās, nošķirot Damasku no piekrastes pilsētām Latākijas un Tartūsas, kur Krievijai ir savi jūras spēku objekti.

Dalies ar šo ziņu