Putins sola turpināt militāri atbalstīt Asadu; Sīrijā būvē gaisa operāciju bāzi

Konfliktu zonas
LETA—AFP, BNS/AP
Putins
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien solījis turpināt militāri atbalstīt Sīrijas līderi Bašaru al Asadu, par ko pēdējā laikā bažas paudusi Vašingtona.

Putins sola turpināt militāri atbalstīt Asadu; Sīrijā būvē gaisa operāciju bāzi

"Mēs atbalstām Sīrijas valdību tās cīņā pret teroristu agresiju, mēs sniedzam un turpināsim sniegt tai visu nepieciešamo militāro atbalstu," reģionālas drošības jautājumiem veltītā konferencē Tadžikistānā paziņoja Putins.

Maskava atbalsta plašākas koalīcijas izveidošanu cīņai pret "Daesh", iesaistot Sīrijas valdību un tās sabiedrotos.

Saūda Arābija un citas reģiona valstis, kā arī Asada oponenti šo ideju noraidījuši.

Putins septembra sākumā paziņoja, ka Asads ir gatavs rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas un dalīt varu ar "veselīgo" opozīciju.

Arī šodien Putins sacīja, ka Sīrijas prezidents ir gatavs sadarboties ar "veselīgo" opozīciju, bet uzsvēra, ka prioritātei jābūt cīņai pret "Daesh".

Viņš noraidīja Maskavai veltīto kritiku par "leģitīmo" Sīrijas varasiestāžu atbalstīšanu un sacīja, ka nelegālo imigrantu krīze būtu vēl smagāka, ja Krievija nebūtu atbalstījusi Asadu.

"Ja Krievija nebūtu atbalstījusi Sīriju, situācija valstī būtu vēl ļaunāka nekā Lībijā un bēgļu plūsma būtu vēl lielāka," sacīja Putins.

Krievija noliedz, ka palielinātu savu militāro klātbūtni Sīrijā, bet ir solījusi turpināt atbalstīt Asadu.

Pentagons: Krievija plāno izveidot gaisa spēku operatīvo bāzi Sīrijā

Krievijas pēdējā laikā veiktas darbības pie Sīrijas pilsētas Latakijas vedina izteikt pieņēmumu, ka Krievija tur plāno izveidot gaisa spēku operatīvo bāzi, pirmdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džefs Deiviss.

Viņš sacīja, ka pēdējās dienā novērots stabils Krievijas karavīru un militārās tehnikas pieplūdums Sīrijas piekrastes rajonā pie Latakijas un tur esošas aviācijas bāzes.
Deiviss piebilda, ka ASV ir nobažījušās par to, ka Krievijas bruņoto spēku darbības varētu nonākt konfliktā ar ASV vadītās koalīcijas veiktajiem gaisa triecieniem pret džihādistu grupējumu “Daesh” Sīrijā.

ASV amatpersonas arī satrauc iespējamība, ka pastiprinātais Krievijas atbalsts palīdzēs nostiprināt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un sarežģīs centienus panākt politisku risinājumu Sīrijas bruņotajā konfliktā.

Krievija nosūtījusi uz Sīriju artilērijas ieročus un septiņus tankus, pirmdien paziņojusi kāda ASV amatpersona.

Amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, aģentūrai AFP atklāja, ka Sīrijā pēdējās dienās ievesti septiņi tanki T-90, bet tie nav redzēti ārpus gaisa spēku bāzes Latākijā, Vidusjūras piekrastē.

Pagājušajā nedēļā uz Sīriju atvesti arī artilērijas ieroči, kas nogādāti tai pat bāzē, atklāja amatpersona, vienlaikus piebilstot, ka nekas neliecina par helikopteru vai iznīcinātāju nosūtīšanu no Krievijas uz Sīriju.

Amatpersona sacīja, ka, spriežot pēc visām pazīmēm, artilērija domāta gaisa spēku bāzes aizsardzībai.

Krievija ir paziņojusi, ka tā sūta militāru aprīkojumu uz Sīriju, lai palīdzētu tās valdībai cīnīties pret “Daesh”.

Sīrijas valsts mediji pirms dažām dienām ziņoja, ka Sīrijas aviobāzē pie Latakijas nolaidušās divas Krievijas kravas lidmašīnas ar 80 tonnām humānās palīdzības.

Krievijas Aizsardzības ministrijas preses sekretārs ģenerālmajors Igors Konašenkovs paziņoja, ka lidmašīnas vedušas materiālus bēgļu telšu pilsētiņas izveidošanai.

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos. Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret teroristu grupējumu "Daesh", kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Daesh" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

 

Dalies ar šo ziņu