ASV ģenerālis: Krievija rada visnopietnākos militāros draudus

Ārvalstīs
LETA--RFE/RL/CNN
Odiorno
Foto: Foto: army.mil

Visnopietnākos militāros draudus ASV drošībai rada Krievija, trešdien preses konferencē paziņoja ASV Armijas (Sauszemes spēku) štāba priekšnieks ģenerālis Reimonds Odierno.

ASV ģenerālis: Krievija rada visnopietnākos militāros draudus

Visu potenciālo ASV pretinieku vidū tieši Krievija ir visbīstamākā, sacīja ģenerālis.

Viņš minēja virkni iemeslu. To vidū - Maskavas paziņojumi, ka tā ir neapmierināta, kāda ir izveidojusies situācija pēc Aukstā kara, un Ukrainā īstenoto Krievijas operāciju salīdzinoši augstais līmenis.

Ģenerāli arī nopietni uztrauc tas, ka Maskava var krist kārdinājumā un pārkāpt Baltijas valstu suverenitāti, neapzinoties, ka šāda rīcība piespiedīs NATO iesaistīties savu sabiedroto aizsardzībā.

"Krievija pastāvīgi izvērtē NATO reakciju uz savām darbībām," sacīja ģenerālis Odierno. "Tā var pieņemt, ka NATO nemaz tik ļoti neuztrauc tās uzvedība, tā pieļaus kļūdu, pārrēķināsies."

ASV jābūt gatavām operatīvi palielināt militāro klātbūtni reģionā gadījumā, ja rastos krīzes situācija.

Ģenerālis, kurš štāba priekšnieka amatu pamet piektdien, atzina, ka tikai trešā daļa ASV brigāžu spēj operēt hibrīdkara līmenī, kādu Krievija ir izvērsusi Ukrainā.

Viņš arī pauda bažas, ka Krievija kā nākamajām var uzbrukt ASV NATO sabiedrotajām - Latvijai un Lietuvai, vēsta raidorganizācija CNN.

Krievija par zemu novērtē to apjomu, kādā NATO ir gatava aizstāvēt Latviju un Igauniju, un šī pārrēķināšanās var novest līdz konfliktam, viņš brīdināja.

Risinājums ir reaģēšanas spēku palielināšana, lai atbaidītu iespējamo Krievijas agresiju, ģenerāļa teikto citē CNN.

"Mums tur ir iebiedēšanas līdzekļi, un es uzskatu, ka mēs šajā jomā darām diezgan labu darbu. Vairāku nākamo gadu gaitā mums ir jāturpina tos palielināt, lai ikvienam, kurš varētu domāt par militārām operācijām Austrumeiropā, palielinātos riski," sacīja Odjerno.

Pēdējo mēnešu laikā vairākas augstas ASV militārpersonas Krieviju minējušas kā galveno draudu Savienoto Valstu drošībai.

Dalies ar šo ziņu