ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienos Sīrijā nogalināti daudzi "Islāma valsts" kaujinieki

Konfliktu zonas
LETA—AFP/BBC, BNS/AFP

09F48F3278C94725BE3015A6FB3B1A08.jpg

ASV gaisa triecienos teroristiskā grupējuma „Islāma valsts” faktiskajai galvaspilsētai Rakai Sīrijā nogalināti 22 cilvēki, ziņo novērotāji.

ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienos Sīrijā nogalināti daudzi "Islāma valsts" kaujinieki

Gājuši bojā seši civiliedzīvotāji, tostarp viens bērns. Pārējie nogalinātie ir „Islāma valsts” kaujinieki. Vairāki desmiti cilvēku ir arī ievainoti, vēsta „Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

Kā skaidro ASV vadītās koalīcijas pārstāvji, uzbrukumos samazinātas „Islāma valsts" spējas militāri pārvietoties Sīrijā un Irākā. Tas bijis līdz šim lielākais grupējumam dotais gaisa trieciens.

"Islāma valsts" publicētā video redzama 25 cilvēku nošaušana Palmīrā

Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" sestdien izplatījis video, kurā redzama 25 cilvēku nošaušana Sīrijas pilsētas Palmīras vēsturiskajās drupās.

Nogalinātie, domājams, ir Sīrijas armijas karavīri.

Videomateriālā redzams, ka daži no slepkavām ir 13-14 gadus veci. Redzams, ka nošaušanu sena amfiteātra drupās vēro arī daži simti iedzīvotāju, tostarp mazs zēns.

Kā uzskata Sīrijas aktīvisti, džihādisti vietējiem iedzīvotājiem liek piespiedu kārtā noskatīties slepkavošanas.

Turklāt publicētais video vispirms parādījies sociālo tīklu lietotāju profilos, kuri iepriekš nav bijuši saistīti ar "Islāma valsti".

Kā ziņots, grupējums "Islāma valsts" kontroli pār Sīrijas pilsētu Palmīru ieguva maijā. Tūlīt pēc tam grupējums nogalināja 20 cilvēku.

"Islāma valsts" kaujinieki Kobanē nogalinājuši vismaz 120 civiliedzīvotājus

Teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" kaujinieki uzbrukumā Sīrijas kurdu pilsētai Kobanei jūnijā beigās savukārt nogalinājuši vismaz 120 civiliedzīvotājus, ziņo Lielbritānijā izvietotā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Civiliedzīvotāji nogalināti savās mājās, miruši no kaujinieku izšautām raķetēm vai snaiperu raidītām lodēm, atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem un mediķiem, sacīja SOHR direktors Rami Abdelrahmans.

Viņš notikušo raksturoja kā vienu no asiņainākajiem slaktiņiem, ko "Islāma valsts" sarīkojusi Sīrijā.

Vēl 26 civiliedzīvotājus islāmisti nogalināja ciematā netālu no Kobanes, liecina SOHR rīcībā esošā informācija.

"Kad viņi iegāja pilsētā, džihādisti ieņēma pozīcijas ēkās pie dienvidaustrumu un dienvidrietumu ieejām, šaujot uz visu, kas kustas," sacīja Abdelrahmans, piebilstot, ka pēcāk mājās un uz ielām atrasti civiliedzīvotāju līķi, tostarp nogalinātas sievietes un bērni.

"Džihādisti zināja, ka nevarēs palikt un kontrolēt pilsētu, saskaroties ar kurdu spēkiem. Viņi ieradās tikai, lai nogalinātu un dotu morālu triecienu kurdiem," sacīja Abdelrahmans.

"Islāma valsts" uzbrukumos Ēģiptes armijai vismaz 70 nogalinātie

Ēģiptes Sinaja pussalā notika džihādistu grupējuma “Islāma valsts” uzbrukumi Ēģiptes armijai, izraisot bruņotas sadursmes, kurās nogalināti vismaz 70 cilvēku, paziņoja amatpersonas veselības aizsardzībā un drošības spēkos.

Saskaņā ar šo amatpersonu teikto bruņotajās sadursmēs nogalināti galvenokārt karavīri, kā arī desmitiem džihādistu.

Savukārt Ēģiptes armija paziņoja, ka ir nogalināti 100 “Islāma valsts” kaujinieki un 17 karavīri.

Kara lidmašīnas F-16 bombardēja kaujiniekus, kas cīnījās pret drošības spēkiem Šeihzuveidas pilsētā Sinaja pussalas ziemeļos pēc negaidīta uzbrukuma armijas kontrolpunktiem. Kaujinieki pēc gandrīz astoņas stundas ilgām kaujām atstāja Šeihzuveidu.

Bruņotās sadursmes notika divas dienas pēc tam, kad sprādzienā Ēģiptes galvaspilsētā Kairā tika nogalināts šīs valsts ģenerālprokurors Hišams Barakats.

Ēģiptes valdība trešdien pieņēma pretterorisma likumu, kas nosaka smagākus sodus notiesātiem teroristiem un vēršas pret viņu finansējuma avotiem.

“Islāma valsts” paziņoja, ka tās kaujinieki aplenkuši policijas iecirkni pēc spridzinātāju pašnāvnieku un raķešu uzbrukumiem vairāk nekā 15 kontrolpunktiem un citiem drošības spēku objektiem. Uzbrukumos piedalījušies trīs spridzinātāji pašnāvnieki.

Pentagons: Gaisa triecienos nogalināts "Islāma valsts" līderis Sīrijā

Teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" līderis, kurš koordinēja pašnāvniekus spridzinātājus, piesaistīja finansējumu un jaunus kaujiniekus, ticis nogalināts ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienos Sīrijā, jūlija sākumā paziņoja Pentagons.

Tariks Bin Tahars Al Avi Al Harzi 16.jūnijā nogalināts Sīrijas ziemeļu pilsētā Šadadi, teikts Pentagona paziņojumā.

Viņa brālis Ali, kurš ir "Islāma valsts" kaujinieku rekrutētājs un, iespējams, saistīts ar uzbrukumu Bengāzī, tika nogalināts gaisa triecienos Irākā dienu iepriekš.

Par 33 gadus vecā tunisieša Harzi galvu ASV bija izsludinājusi trīs miljonu dolāru atlīdzību un aprakstīja viņu kā "Islāma valsts" "spridzinātāju pašnāvnieku emiru".

Pentagons uzskata, ka viņa nogalināšana ir nozīmīgs trieciens "Islāma valstij".

Pentagons norāda, ka Harzi bijis atbildīgs arī par cilvēku un aprīkojuma nogādāšanu Sīrijā un Irākā, kā arī vācis finansējumu kaujinieku piesaistīšanai un palīdzēja viņiem ieceļot.

Viņš arī atbalstīja "Islāma valsti" nogādājot ieročus Sīrijā no Lībijas.

"Viņa nāve ietekmēs "Islāma valsts" spēju piesaistīt ārvalstu teroristu kaujiniekus Sīrijai un Irākai, kā arī pārvietot cilvēkus un aprīkojumu pāri Sīrijas un Irākas robežai," teikts Pentagona paziņojumā.

Harzi arī vācis finansējumu no Persijas līča ziedotājiem un ieguvis apmēram divus miljonus ASV dolāru no kāda Katarā esoša atbalstītāja.

Dalies ar šo ziņu