Jaunajā ASV militārajā stratēģijā brīdināts par Krievijas un Ķīnas agresivitāti

Ārvalstīs
LETA--AFP
ASV karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Jaunajā ASV militārajā stratēģijā Krievija un Ķīna raksturotas kā agresīvas valstis, kas apdraud Savienoto Valstu drošības intereses, kā arī paustas bažas par globālās stabilitātes mazināšanos un augošajiem tehnoloģiskajiem izaicinājumiem.

Jaunajā ASV militārajā stratēģijā brīdināts par Krievijas un Ķīnas agresivitāti

Dokumentā, kuru trešdien publiskojis ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs (bruņoto spēku komandieris) ģenerālis Mārtins Dempsijs, brīdināts par "zemu, bet augošu" iespējamību ASV iesaistīties karā ar citu lielvaru, kam būtu milzīgas sekas.

Krievija ir "vairākkārt demonstrējusi, ka nerespektē kaimiņu suverenitāti un ir gatava izmantot spēku, lai sasniegtu savus mērķus", teikts ASV 2015.gada militārajā stratēģijā.

"Krievijas militārā rīcība grauj reģionālo drošību gan tieši, gan caur tās atbalstītāju spēkiem," teikts dokumentā, kurā norādīts uz Krievijas karavīru klātbūtni Ukrainā, ko Maskava joprojām noliedz.

Stratēģijas pārskatā paustas bažas par valstīm, kas attīsta modernās tehnoloģijas, tādējādi iedragājot ASV Bruņoto spēku pārsvaru.

Papildus Krievijai un Ķīnai dokumentā nopietnas bažas paustas arī par Irānu un Ziemeļkoreju.

Iepriekšējā ASV nacionālā militārā stratēģija tika publicēta 2011. gadā, un tajā Krievija bija pieminēta daudz mazāk.

Ņemot vērā nevalstisko pretinieku ietekmes pieaugumu, piemēram, teroristu grupējumu "Islāma valsts", ģenerālis Dempsijs prognozēja, ka nākotnē gaidāmi sarežģītāki un ilgāki konflikti.

"Nākotnē konflikti pienāks ātrāk, ilgs ilgāk un notiks daudz tehniski izaicinošākā kaujaslaukā," norādīja ģenerālis.

Stratēģijas pārskatā teikts, ka vardarbīgi ekstrēmistu grupējumi "rada tūlītējus draudus transreģionālajai drošībai, apvienojot viegli pieejamas tehnoloģijas ar ekstrēmistu ideoloģijām".

Dalies ar šo ziņu