ASV: Krievu hakeri iefiltrējušies Pentagona datortīklos

Ārvalstīs
LETA--AFP
kiberdrošība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Krievijas hakeri šogad spējuši piekļūt atvērtam Pentagona datortīklam, ceturtdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

ASV: Krievu hakeri iefiltrējušies Pentagona datortīklos

"Mēs ātri konstatējām pārkāpumu, un komanda, kas reaģē uz incidentiem, 24 stundu laikā sadzina pēdas pārkāpējiem, " uzstājoties Stenforda universitātē, Kalifornijā, forumā, kas bija veltīts tehnoloģiju un kiberdrošības jautājumiem, sacīja ministrs.

"Šogad sensori, kas apsargā Aizsardzības ministrijas atvērtos tīklus, pamanīja krievu hakerus, kas piekļūst vienam no mūsu tīkliem," atzina Kārters.

Pentagons analizējis "tīkla aktivitāti, kas bija saistīta ar Krieviju, un tad ātri vien izspēra viņus laukā no tīkla," viņš sacīja.

Kiberdrošības eksperti: Baltajam namam uzbruka "krieviski runājoši" hakeri

Hakeri, kas pēdējo mēnešu laikā uzlauzuši ASV valsts departamenta un Baltā nama datortīklus, ir "krieviski runājošie", trešdien atzina drošības eksperti.

Hakeri vērušies pret tādiem svarīgiem mērķiem kā valdības iestāžu un lielo uzņēmumu datortīkli ne tikai ASV, bet arī Vācijā, Dienvidkorejā un Uzbekistānā, norāda Krievijas kiberdrošības uzņēmuma "Kaspersky Lab" speciālisti.

Viņu izmantotā ļaunatūra "CozyDuke" līdzinās tām datorprogrammām, kas pēdējos gados izmantota, lai apietu visspēcīgākās drošības programmas.

"Kaspersky Lab" norāda, ka "CozyDuke" kodējums ir saistīts ar tādu ļaunatūru kā "MiniDuke" un "CosmicDuke" kodējumu.

Uzņēmums "ir pārliecināts", ka šos spiegošanas rīkus ir radījuši un vada "krieviski runājošie".

"Kaspersky Lab" brīdina, ka datortīklu inficēšanai tiek izmantoti šķietami drošas e-pasta vēstules ar pielikumiem, kas gadījumā, ja uz tiem uzklikšķina, instalē saņēmēja datorā ļaunatūru.

Viens no šādiem pielikumiem ir uzjautrinošs video par "biroja mērkaķiem", kas šķiet ļoti nevainīgs.

"Šie video ar patiku tiek ātri izplatīti pa kantori, kamēr fonā sistēma tiek nemanāmi inficēta," norāda uzņēmuma eksperti.

Dalies ar šo ziņu