Japānas militārās lidmašīnas pacēlušās tikpat bieži, cik Aukstā kara laikā

Ārvalstīs
LETA--AP
Japānas lidmašīna
Foto: Foto: mod.go.jp

Japānas militārās lidmašīnas līdz ar Krievijas un Ķīnas pieaugošajām aktivitātēm pēdējos gados pacēlušās tikpat bieži, cik Aukstā kara laikā, trešdien paziņojusi Japānas valdība.

Japānas militārās lidmašīnas pacēlušās tikpat bieži, cik Aukstā kara laikā

Japānas Pašaizsardzības gaisa spēku lidmašīnas 12 mēnešu periodā līdz 31.martam paceltas 943 reizes, kas ir par vienu reizi mazāk nekā rekords, kas tika sasniegts 1984.gadā, vēsta Aizsardzības ministrija. Pārsvarā tas bijis saistīts ar Krievijas un Ķīnas aktivitātēm, un šajā periodā lidmašīnas paceltas par 133 reizēm vairāk nekā iepriekšējā gadā.

No Ķīnas puses galvenokārt nākuši iznīcinātāji, kas pietuvojušies Austrumķīnas jūras salām, kas ir galvenais iemesls diplomātiskajām domstarpībām abu valstu starpā. Japānas aizsardzības spēki 464 reizes pacēla savas lidmašīnas, lai pavadītu Ķīnas iznīcinātājus, kas ir par 49 reizēm vairāk nekā gadu iepriekš.

Neviena no Ķīnas lidmašīnām nav pārkāpusi Japānas gaisa telpu.

2004. gadā Japānai savas militārās lidmašīnas bija jāpaceļ tikai 141 reizi. Pēc tam Ķīnas militārā aktivitāte reģionā sāka arvien pieaugt.

Ministrija ziņo par atkārtotiem Ķīnas lidmašīnu lidojumiem pie Okinavas salas Japānas dienvidos, kas atrodas starp Austrumķīnas jūru un Kluso okeānu. Japāna to redz kā paaugstinātu Ķīnas aktivitāti austrumu virzienā.

Krievijas aktivitātes vairāk uzskatāmas par izlūkošanas lidojumiem ap Japānu.

Dalies ar šo ziņu