Irāna raķetes "S-300" no Krievijas cer saņemt šogad

Tehnika un ekipējums
LETA--TASS
S-300
Foto: Foto: Vitaly V. Kuzmin

Irāna zenītraķešu kompleksus "S-300" no Krievijas cer saņemt šogad, pavēstījis Irānas aizsardzības ministrs Ali Šamhani.

Irāna raķetes "S-300" no Krievijas cer saņemt šogad

"Domāju, ka šogad tiks piegādātas," viņš sacīja žurnālistiem pēc tikšanās ar Šanhajas Sadarbības organizācijas aizsardzības ministriem un novērotājiem.

Viņš uzskata, ka tas būs "kāds signāls par stabilitātes nodrošināšanu reģionā, ņemot vērā to, ka Irānai ir nozīmīga loma". Šamhani apgalvo, ka tā nav būtiskākā tēma Irānas un Krievijas attiecībās, kurās "ir lielas stratēģiskas iespējas".

"Šī šķēršļa novēršana dos vēl lielāku potenciālu mūsu abpusējo attiecību attīstīšanai," uzsvēris Irānas pārstāvis.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atcēla aizliegumu piegādāt Irānai modernās gaisa aizsardzības raķetes "S-300".

Lēmums, kuru parakstījis Putins, atceļ aizliegumu nogādāt raķetes "S-300" no Krievijas Irānā.

Maskava šo zeme-gaiss tipa raķešu piegādi Irānai bloķēja 2010. gadā.

Putina lēmums pieņemts, neskatoties uz Teherānas pagājušās nedēļas demaršiem, kas izsaukuši šaubas par iespēju realizēt tikko panākto vienošanos par Irānas kodolprogrammu.

Irāna ceturtdien paziņoja, ka vēlas, lai tai noteiktās starptautiskās sankcijas tiktu atceltas tajā pašā dienā, kad tiks īstenota ar pasaules lielvarām panāktā vienošanās par Teherānas kodolprogrammu.

"Mēs neparakstīsim nekādu vienošanos, ja vien līguma īstenošanas pirmajā dienā visas ekonomiskās sankcijas netiks pilnībā atceltas," uzstājoties televīzijā, norādīja prezidents Hasans Rohani.

Savukārt Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei paziņoja, ka ar lielvarām panāktā bāzes vienošanās nav garantija tam, ka līdz jūnija beigām tiks panākta vispārēja vienošanās.

Dalies ar šo ziņu