Nigērijas armija atguvusi kontroli pār "Boko Haram" bāzes vietu Gvozu

Konfliktu zonas
LETA--BBC/AFP
Boko Haram

Nigērijas armija piektdien atguvusi kontroli pār valsts ziemeļaustrumu pilsētu Gvozu, ko islāmistu grupējums "Boko Haram" pērn pasludināja par savu galvaspilsētu.

Nigērijas armija atguvusi kontroli pār "Boko Haram" bāzes vietu Gvozu

"Karavīri šorīt ieņēma Gvozu, iznīcinot teroristu pašpasludinātā kalifāta štābu," paziņoja drošības spēku pārstāvis.

Sadursmēs nogalināti vairāki kaujinieki.

Nigērijas islāmistu grupējuma kaujinieki otrdien valsts ziemeļaustrumos nolaupījuši simtiem cilvēku, liecina vietējās amatpersonas sniegtā informācija.

Kaujinieki uzbrukuši Damasakai, kuru Čadas un Nigēras karavīri šomēnes atkaroja „Boko Haram”.

Vairāki cilvēki uzbrukumā nogalināti un izpostītas daudzas mājas.

Daudzi cilvēki pret pašu gribu aizvesti prom pikapos, norādīja kāda vietējā amatpersona, piebilstot, ka nolaupīti varētu būt aptuveni 350 cilvēki, galvenokārt sievietes un bērni.

Amatpersona norādīja, ka, sākoties uzbrukumam, pilsētā bija palikuši lielākoties tikai veci cilvēki, sievietes un bērni. Jaunie un spēcīgie vīrieši un sievietes bija paspējuši aizbēgt.

Nigērijas armija vietējās amatpersonas sniegto informāciju vēl nav apstiprinājusi.

Nigērijā islāmistu grupējumam „Boko Haram” atkarotā pilsētā atrasts masu kaps ar aptuveni 100 līķiem, pirms tam paziņojusi Čadas armija.

Līķi, no kuriem daudziem nocirsta galva, tika atrasti zem tilta pie Nigērijas ziemeļaustrumu pilsētas Damasakas, kuru Čadas un Nigēras karavīri 9.martā atbrīvoja no „Boko Haram” kaujiniekiem.

Kopš 2009. gada, kad "Boko Haram", kura nosaukums tulkojams kā "Rietumu izglītība ir aizliegta", uzsāka centienus nodibināt islāma valsti Nigērijas ziemeļos, tas nogalinājis vairāk nekā 13 000 cilvēku. Gan prezidents, gan augstākā militārā vadība kritizēti par nespēju darīt galu vardarbībai.

Nigērijā šī konflikta dēļ mājas pametuši 1,5 miljoni cilvēku un vairāk nekā 15 000 devušies bēgļu gaitās uz Nigēru, Kamerūnu un Čadu.

Dalies ar šo ziņu