Polija norūpējusies par Krievijas uzvedību; ikviens interesents aicināts apgūt militārās zināšanas

Ārvalstīs
Pēc nytimes.com un defence24.com materiāliem
Polijas karavīri
Foto: Foto: Polijas Aizsardzības ministrija

Gada sākumā Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks paziņoja, ka ikviens, kurš vēlas apgūt militārās zināšanās, tuvākajā laikā varēs to darīt brīvprātīgi.

Polija norūpējusies par Krievijas uzvedību; ikviens interesents aicināts apgūt militārās zināšanas brīvprātīgi

Jau ar 1. martu ikviens polis, kurš ir vecumā no 18 līdz 50 gadiem un iepriekš nav dienējis bruņotajos spēkos, var brīvprātīgi ierasties militārās rekrutēšanas centros, lai iesniegtu pieprasījumu par militārajām apmācībām. To var darīt arī sievietes.

Polijas Aizsardzības ministrija informējusi, ka pirmajā dienā pieteikušies jau aptuveni 1000 iedzīvotāju.

“Šis skaits sola labus panākumus nākotnē,” gandarījumu pauda Polijas armijas ģenerālštāba preses virsnieks pulkvedis Tomašs Šulejko.

Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks iepriekš norādīja, ka 2016. gadā uz militārajām mācībām varētu iesaukt aptuveni 38 000 rezervistu, kas būs vairākas reizes vairāk nekā 2015. gadā, kad plānots iesaukt 12 000 rezervistu.

Lai pieteiktos apmācībām, aicināti ierasties arī rezerves karavīri. Rezerves karavīri (kareivji, kas jaunāki par 50 gadiem, un instruktori un virsnieki vecumā līdz 60 gadiem), kas vēl neatrodas mobilizācijas uzdevumā, tiks norīkoti uz noteiktu vienību, lai piedalītos apmācību programmā savā militārajā specialitātē. Savukārt rezerves karavīri, kuri iekļauti mobilizācijas plānā, tiks nosūtīti atpakaļ uz savām vienībām.

Polijas aizsardzības ministrs T. Semoņaks arī iecerējis iesniegt priekšlikumu izveidot Teritoriālās aizsardzības spēkus, kas būtu līdzīgi ASV Nacionālajai gvardei.

10. martā Polijas premjerministre Eva Kopača veica izmaiņas likumā, kurā noteikts, kas iesaucams uz militārajām mācībām. Līdz šim bruņotie spēki varēja iesaukt tikai rezervistus ar iepriekšēju militāro pieredzi jeb rezerves karavīrus, taču tagad nepieciešamības gadījumā varēs iesaukt gandrīz jebkuru vīrieti.

Bijušais Polijas parlamenta deputāts un ārpolitikas eksperts Pāvels Kovals norādīja, ka Polijas sabiedrība šobrīd saņem divu veidu vēstījumus - agresīvā Krievija rada patiesus draudus Polijai, dalība NATO un ES nodrošinās atbilstošu Polijas aizsardzību.

“Ir sajūta, ka robeža starp NATO un Krieviju ir kā jauns „Dzelzs priekškars”,” sacīja P. Kovals. “Bet vismaz šoreiz Polija atrodas pareizajā pusē.”

Polija no obligātā militārā dienesta atteicās 2008. gadā.

Dalies ar šo ziņu