Putins izsludina kaujas gatavību Ziemeļu flotē un Rietumu kara apgabalā; NATO satraukta

Ārvalstīs
LETA--TV DOŽDJ
Putins
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdevis rīkojumu par kaujas gatavības izsludināšanu Ziemeļu flotē, kā arī atsevišķās Rietumu kara apgabala un gaisa desanta karaspēka vienībās pārbaudes veikšanai, pirmdien vēsta ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz aizsardzības ministra Sergeja Šoigu teikto.

Putins izsludina kaujas gatavību Ziemeļu flotē un Rietumu kara apgabalā; NATO satraukta

Kaujas gatavības pārbaudes attiecas uz 38 000 karavīru, 3360 kaujas tehnikas vienībām, 41 kuģi, 15 zemūdenēm, 110 lidmašīnām un helikopteriem.

Pārbaude sākusies plkst. 8 pēc Maskavas laika (plkst.7 pēc Latvijas laika). Atbilstoši Šoigu teiktajam negaidītā Krievijas bruņoto spēku pārbaude ilgs piecas dienas.

NATO satraukta par arvien biežākajām Krievijas armijas neplānotajām militārajām mācībām

NATO nopietni nobažījusies par pēdējā laikā arvien biežākajām Krievijas armijas neplānotajām militārajām mācībām, intervijā laikrakstam "Guardian" pavēstījis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Krievijas prakse rīkot pēkšņas mācības izsauc nopietnas bažas," sacīja Stoltenbergs. "Pēkšņi, neparedzami un negaidīti militārie manevri veicina nestabilitāti. Pēdējo divu gadu laikā Krievija ir veikusi aptuveni desmit ārpuskārtas mācības."

Viņš norādīja, ka NATO ārpuskārtas mācības nav rīkojusi kopš Aukstā kara beigām.

Stoltenbergs uzsvēra, ka sakarā ar Krievijas armijas neplānotajiem manevriem, kā arī tās militārās klātbūtnes pieaugumu pie NATO obežām, alianse gribētu "lielāku caurredzamību un lielāku prognozējamību".

"Mēs darām visu, ko varam, lai pārliecinātos, ka tā ir, taču Krievijas izstāšanās no Līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā (CFE) ir lielākas ainas daļa," sacīja Stoltenbergs.

Kopš pērn veiktās Krimas aneksijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas bruņotie spēki veic pastiprinātu robežu novērošanu, tostarp kopš pērnā gada jūlija arī jūras robežas novērošanu, kā arī ar nepieciešamo informāciju apmainās ar sabiedrotajiem. Noteiktās bruņoto spēku procedūras tiek pastiprinātas arī gadījumos, kad valsts pierobežā notiek militārās mācības.

Dalies ar šo ziņu