Krievijas draudi. Ukraina oficiāli lūdz ANO izvietot Donbasā miera uzturētājus

Konfliktu zonas
LETA—UKRINFORM/UKRAINSKA PRAVDA/UNAIN, BNS/AFP
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ukraina nosūtījusi ANO oficiālu lūgumu izvietot valsts austrumos miera uzturēšanas spēkus, piektdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jevhenijs Perebijnis.

Krievijas draudi. Ukraina oficiāli lūdz ANO izvietot Donbasā miera uzturētājus

"Operācijas izmēru un pilnvaras noteiks konsultācijās ANO," pavēstīja Perebijnis.

Pēc viņa teiktā, sākotnēji lūgums nosūtīts ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam, bet vēl viens lūgums ANO tiks nosūtīts pēc tā apstiprināšanas Augstākajā radā.

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome 18.februārī pieņēma lēmumu vērsties pie ANO un ES ar lūgumu nosūtīt uz Ukrainu miera uzturētājus. Miera uzturētāji būtu jāizvieto pie saskarsmes līnijas Donbasā un uz robežas ar Krieviju.

Ukrainas Ārlietu ministrija: Miera uzturētāji varētu ierasties, ātrākais, pēc pusgada

Kijeva izskata dažādus miera uzturēšanas operācijas variantus, taču tās uzsākšana prasīs vismaz pusgadu, paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

"Nesen biju Ņujorkā, runāju gandrīz ar visu [ANO] Drošības padomes dalībvalstu pārstāvjiem. Kopumā ir vienprātība, ka mums jāstrādā pie miera uzturēšana iespējām. Problēma ir tā, ka operācijas sākšanai nepieciešami seši līdz septiņi mēneši," pavēstīja Kļimkins.

Pēc viņa teiktā, Kijeva izskata dažādus variantus. "Tie var būt ANO miera uzturētāji, Eiropas Savienības (ES) vai policijas spēki," sacīja ministrs. Tomēr ES spēkus uz Ukrainu nosūtīt būtu politiski sarežģītāk, jo tai jebkurā gadījumā nepieciešams ANO mandāts.

Ministrs arī uzsvēris novērošanas operācijas pastiprināšanas nepieciešamību - "gan skaitliski, gan tehnisko iespēju ziņā. Tomēr svarīgākais ir pilnīga pieeja Minskas vienošanās izpildes procesa kontrolei".

"To noorganizēt būs grūtāk nekā ugunspārtraukšanas apstākļos. Tāpēc mums jāstrādā, lai Minskas vienošanās galvenais punkts - ugunspārtraukšana - darbotos," sacījis ministrs.

Viņš vēlreiz uzsvēra Ukrainas nepārprotamo pozīciju, ka "nekādiem Krievijas miera uzturētājiem Ukrainā nav jāatrodas".

ES vēl nav izlēmusi par miera uzturētāju izvietošanu Donbasā

Eiropas Savienība (ES) vēl nav pieņēmusi noteiktu viedokli par miera uzturētāju izvietošanu Donbasā, paziņojis ES pārstāvniecības Ukrainā vadītājs Jans Tombinskis.

"Šis jautājums būs nākamās ārlietu ministru padomes sēdes darba kārtībā. Tā notiks pirmdien (16. martā). Pagaidām pozīcijas nav," viņš sacīja.

Atbildot uz precizējošo jautājumu, kāda varētu būt ES reakcija, ja situācija Mariupoles apkaimē saasināsies, diplomāts sacīja: "Lai tiktu ievesti miera uzturētāji, ir jābūt ANO Drošības padomes lēmumam."

"Jā, tas nebūs ne rīt, ne parīt," viņš norādīja, piebilstot - "tāpat nedrīkst lolot ilūzijas, kas tas atbildēs uz šodienas jautājumiem".

Tādā veidā, kā paskaidroja diplomāts, lēmums par miera uzturētāju izvietošanu var tikt izskatīts ilgākā perspektīvā.

Komentējot Ukrainas prezidenta Petro Porošenko izteikumus, ka Ukrainas austrumos ir nepieciešams iesaistīt ES policijas spēkus, Tombinskis norādīja, ka lēmums ir atkarīgs no pašas ES.

"Bet ko policijas spēki varētu darīt pie Mariupoles? Tur notiek kaujas. Ir vajadzīga adekvāta misija visiem šiem uzdevumiem," sprieda diplomāts.

Krievija sāk liela mēroga militārās mācības, tai skaitā pie Ukrainas robežas un Krimā

Krievija ceturtdien sāka liela mēroga militārās mācības, tai skaitā anektētajā Krimā un tuvu pie Ukrainas robežas.
Mācībās piedalās vairāk nekā 8000 sauszemes spēku karavīru. Tiek plānots, ka mācības ilgs līdz aprīļa sākumam un tās notiks, tai skaitā Krimā, Armēnijā, starptautiski neatzītajās Dienvidosetijas un Abhāzijas republikās, kā arī Krievijas dienvidu reģionos, informēja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Krimā esošā Krievijas Melnās jūras flote ir sākusi atsevišķas mācības, kurās notiek simulēti aviācijas uzbrukumi karakuģiem. Krievijas flote rīko mācības arī Barenca jūrā un Japāņu jūrā.

Apmēram 200 karavīru mācībās Krievijas centrālajos reģionos veic karadarbības pilsētu vidē simulāciju, paziņoja ministrija.Aģentūra "RIA Novosti" vēstīja, ka tās ir vienas no lielākajām militārajām mācībām pēdējā laikā.
Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12. februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14. februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Dalies ar šo ziņu