Krievijas draudi. ASV plāno apmācīt Ukrainas Nacionālo gvardi

Konfliktu zonas
LETA--DPA
ASV karavīri Ukrainā
Foto: Foto: army.mil

ASV martā plāno sākt Ukrainas karavīru apmācīšanu, trešdien paziņojis ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs.

Krievijas draudi. ASV plāno apmācīt Ukrainas Nacionālo gvardi

Trīs Ukrainas Nacionālās gvardes bataljoni izies apmācību Ļvovā, Ukrainas rietumos, viesojoties Polijā, atklāja Hodžs.

Ukraiņu karavīri tiks apmācīti, kā aizsargāt tiltus un citus stratēģiskus objektus un kā aizsargāties pret artilērijas apšaudi, norādīja komandieris.

Paredzēta arī apmācība gadījumiem, kad Krievija mēģina ielauzties Ukrainas komunikācijas sakaros.

Ukrainas Nacionālā gvarde paziņojusi, ka jau sākusi gatavoties mācībām ar ASV militāro delegāciju.

Gvarde, kas ir paramilitārs spēks Ukrainas Iekšlietu ministrijas ietvaros, tika izveidota pēc bijušā prezidenta Viktora Janukoviča krišanas pirms gada.

Ukrainas parlaments 2014. gada 13. martā pieņēma likumu par Nacionālās  gvardes izveidošanu, ko ierosinājis parlamenta priekšsēdētājs un prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs.

Pieņemtais likums paredz, ka uz Ukrainas Iekšlietu ministrijas Iekšējo spēku bāzes tiek izveidota Nacionālā  gvarde, kas būs militārs formējums ar tiesībsargājošām funkcijām, kas paredzētas, lai aizsargātu un apsargātu pilsoņu, sabiedrības un valsts dzīvību, tiesības, brīvību un likumīgās intereses no noziedzīgiem vai cita veida prettiesiskiem iebrucējiem.

Tāpat Ukrainas Nacionālās  gvardes funkcijās ietilps sabiedriskās kārtības sargāšana un sabiedriskās drošības garantēšana, kā arī sadarbība ar citām tiesībsargājošajām institūcijām valsts drošības un aizsardzības garantēšanā un valsts robežas sargāšanā, teroristiskās darbības novēršanā un darbībās pret nelikumīgiem militāriem vai bruņotiem grupējumiem, teroristiskiem grupējumiem un noziedzīgām organizācijām.

Gvardes uzdevumos ietilps arī kaujas dienesta uzdevumu valsts pilsoņu, sabiedrības un valsts interesēs izpilde miera laikā, dalība Ukrainas aizsardzības, suverenitātes un teritoriālās nedalāmības, pierobežas telpas, valsts neatkarības un nacionālo interešu aizstāvībā bruņotas agresijas vai uzbrukuma draudu gadījumā.

Kopumā Nacionālās  gvardes personāla sastāvs būs 60 tūkstoši cilvēku, bet nepieciešamības gadījumā to skaitu varēs palielināt.

Nacionālās  gvardes militāro, politisko un administratīvo vadību veiks Ukrainas iekšlietu ministrs, bet tās tiešais militārais vadītājs būs Ukrainas Nacionālās  gvardes komandieris. Nacionālās  gvardes komandieri iecels parlaments pēc prezidenta ierosinājuma

Dalies ar šo ziņu