Turpmāk Lielbritānijas bruņotie spēki skaidros rekrūšu seksuālo orientāciju un ļaus sievietēm dienēt

Ārvalstīs
Pēc theguardian.com, dailymail.co.uk un mirror.co.uk materiāliem
Lielbritānijas karavīri
Foto: Foto: Ben Birchall/PA wire

Lielbritānijā, kur pirms 15 gadiem pieņēma lēmumu atļaut homoseksuāļiem dienēt bruņotajos spēkos, turpmāk pretendentiem uz karavīra amatu uzdos jautājumu arī par viņu seksuālo orientāciju, paziņojusi Aizsardzības ministrija, raksta „The Guardian”. 

Turpmāk Lielbritānijas Bruņotie spēki skaidros rekrūšu seksuālo orientāciju un ļaus sievietēm dienēt sauszemes kaujas vienībās

Savukārt, atsaucoties uz Lielbritānijas aizsardzības sekretāru Maiklu Fallonu, „The Guardian” raksta, ka 2016. gadā tiks atcelts līdz šim pastāvējušais aizliegums sievietēm dienēt sauszemes kaujas vienībās. Aizsardzības ministrija esot uzreiz precizējusi, ka atbilde uz jautājumu par rekrūša seksuālo orientāciju nebūs obligāta, bet iegūtie dati tiks izmantoti tikai apkopotā veidā, lai turpinātu uzlabot daudzveidību un veicinātu iecietību bruņotajos spēkos, norāda „The Guardian”.

„Aizsardzības ministrija ar lepnumu veicina daudzveidību visos līmeņos. Personālsastāvs tagad ir aicināts norādīt savu seksuālo orientāciju. Lai gan tas nav obligāti, iegūtie dati mums dos labāku izpratni par mūsu bruņoto spēku sastāvu un palīdzēs nodrošināt pilnīgāku normatīvo bāzi un praktisko atbalstu tam,” izdevumam uzsvērusi ministrija, skaidrojot pērn novembrī ieviesto jauninājumu.

Rekrūši tiks aicināti sniegt papildu informāciju par to, cik atklāti dienestā viņi var būt saistībā ar savu seksuālo orientāciju. Informācija nebūs redzama viņu personīgajos uzskaites dokumentos un nebūs pieejama komandieriem, bet pirms apkopošanas tā tiks padarīta anonīma, nodrošinot, ka nevienu nevar identificēt pēc viņa paustās informāciju, raksta „The Guardian”.

Lai arī Aizsardzības ministrija rīkojusi pieņemšanu par godu pirms 15 gadiem pieņemtajam lēmumam un publiski paudusi lepnumu par Sauszemes spēku, Karalisko Gaisa un Jūras spēku iekļūšanu gejiem labvēlīgāko un iecietīgāko darba devēju TOP100, viss neesot „tik spoži”, raksta „Mail Online”.

Izdevums norāda, ka Aizsardzības ministrija sākusi izmeklēšanu pēc tam, kad Karalienes kavalērijas godasardzes vienības vadība saņēmusi karavīra un atklāta geja sūdzību par viņa pazemošanu. To veikuši viņa vecākie dienesta biedri vairāku gadu garumā.

Ministrija izdevumam norādījusi, ka pret jebkuru šādu apsūdzību izturas ļoti nopietni. „Ikvienu, kurš tiks atzīts par vainīgu, sagaida bargs sods,” uzsvērusi Aizsardzības ministrija, kura pirms aizlieguma atcelšanas 2000. gadā no dienesta bruņotajos spēkos homoseksuālās orientācijas dēļ atvaļināja ik gadu aptuveni 300 karavīru.

Lielbritānijas bruņotajos spēkos, kuri pašreiz saskaras ar vērienīgu personālsastāva samazināšanu, aktualizējies arī jautājums par aizlieguma sievietēm dienēt kājnieku un mehanizētajās kaujas vienībās atcelšanu.

"Sievietes var cīnīties tikpat efektīvi kā vīrieši," aizsardzības sekretārs Maiklu Fallons teica BBC Radio 4. "Ir palicis vēl mazliet darāmā, bet es domāju, ka armijai no šī brīža atlase būtu jāveic, pamatojoties uz spējām, nevis pēc dzimuma."

Viņš noliedza, ka mācību režīms tiks atvieglots. "Tas nav vājināts vispār. Es domāju, ka mēs varam uzlabot to, kā mēs veicam fizisko sagatavotību," teica aizsardzības sekretārs. Viņš piebilda: "Mums jāpārliecinās, ka fiziskā sagatavotība un pārbaudes nav diskriminējošas attiecībā pret sievietēm, bet tajā pašā laikā nemazina vienību operacionālo efektivitāti. Mums ir nepieciešams pārliecināties, ka apmācība ir pareizi pielāgota sieviešu fizioloģijai, un mums jādara viss iespējams, lai ilgtermiņā aizsargātu viņu veselību un drošību.”

Viņš norādīja, ka ir nepareizi ierobežot sieviešu vēlmi dienēt kādā no spēka veidiem. „Mums jau ir sievietes, kuras pilotē bumbvedējus virs Irākas,” uzsvēra aizsardzības sekretārs.

Ar šādu paziņojumu aizsardzības sekretārs nācis klājā pēc tam, kad valdības pasūtītā pētījumā ieteikts atļaut sievietēm dienēt operāciju rajonā arī kājnieku un mehanizētajās vienībās. Šim ieteikumam esot arī daudz pretinieku, tostarp arī bruņotajos spēkos, norāda „The Guardian”.

Savukārt „Mirror” pievērsis uzmanību tam, ka plānotā armijas personālsastāva samazināšana, ņemot vērā iespējamo budžeta samazinājumu bruņotajiem spēkiem krietni zem 2% no IKP, var notikt krietni drastiskāk, armiju samazinot līdz pat 60 000 karavīriem. „Tā būtu pēdējos simts gados skaitliski mazākā armija,” uzver izdevums, norādot, ka atbilstoši pašreizējiem plāniem karavīru skaitu Lielbritānijas armijā līdz 2020. gadam plānots samazināt no 102 000 līdz 82 000. Savukārt rezervistu skaits līdz 2018. gadam tiks palielināts divkārši līdz 30 000, lai kompensētu karavīru skaita samazināšanu.

Dalies ar šo ziņu