Krievija sāk izvietot karavīrus Arktikas bāzē pie Somijas robežas

Ārvalstīs
Pēc yle.fi materiāliem
Alakurrti militārā bāze

Krievija palielina savas militārās aktivitātes Arktikas reģionā, nesen atjaunojot Krievijas bruņoto spēku militārās bāzes darbību Kolas pussalā Krievijas pilsētā Alakurti, kas atrodas tikai 60 kilometru attālumā no Somijas robežas.

Krievija sāk izvietot karavīrus Arktikas bāzē pie Somijas robežas

Krievija sākusi izvietot savus bruņotos spēkus iepriekš neizmantotā militārā bāzē, kas reiz piederējusi Somijai. Karavīri tiek izvietoti Alakurti Gaisa spēku bāzē – jūras aviācijas bāzē Murmanskas apgabalā, kas atrodas trīs kilometrus uz ziemeļiem no polārā loka un 60 kilometrus no robežas pilsētas Salla, Somijā, Lapzemē.

Alakurti gaisa spēku bāze tika nodota Padomju Savienības pārraudzībā pēc Vācijas bruņoto spēku aiziešanas pēc Otrā pasaules kara. Pirms Maskavas miera līguma noslēgšanas 1940.gada martā, teritorija ap Alakurti bija daļa no Somijas. Vairāku gadu laikā tur izvietotas dažādas Krievijas armijas un jūras spēku vienības, bet kopš 2009.gada pilsētā uzturējās galvenokārt robežsargi, un gaisa spēku bāze lielākoties bijusi klusa.

2014. gada martā Krievijas ziņu aģentūra ITAR-TASS ziņoja, ka Murmanskas reģionālā administrācija un Rietumu kara apgabals ceļ mājokļus un infrastruktūru, lai izmitinātu aptuveni 3000 Krievijas Ziemeļu flotes karavīru un virsnieku. Nezināms avots ziņoja, ka aviācijas bāze dos mājokli jaunizveidotās Ziemeļu flotes radioizlūkošanas vienībai, kuras uzdevums ir uzskaitīt militārās aktivitātes, kā arī aktivitātes jūras akvatorijā un gaisa telpā, tādējādi atbalstot Arktikas un ziemeļu attīstību, kā arī identificējot Rietumu draudus.

Modernizēti kājnieki ierodas ar vilcienu

14. janvārī ITAR-TASS ziņoja, ka 13. janvārī pirmie motorizētie kājnieku brigādes karavīri ar vilcienu ieradušies atjaunotajā bāzē. Kājnieku brigādes rīcībā ir transportlīdzekļi, kas var transportēt vienību jebkurā laikā.

Aizvadītā gada pavasarī Krievijas laikraksti progrnozēja, ka jau decembrī vienība tiks transportēta uz atjaunoto militāro bāzi un publiskoja, ka brigādi, visticamāk, veidos aptuveni 7 000 karavīru.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina jaunā militārā stratēģija uzsver Krievijas interešu aizsardzību Arktikā. Alakurti nav vienīgā pamestā militārā bāze, kas ziemeļos tiek atjaunota šim nolūkam. Saskaņā ar ITAR-TASS publiskoto informāciju, Krievi transportē ekipējumu un ziemeļu pusē atklāj vairākas jaunas aviācijas bāzes, kā arī tuvāko mēnešu laikā papildus plāno atvērt vēl desmitiem jaunas militārās bāzes.

Karavīru ierašanās Alakurti nozīmēs dramatiskas pārmaiņas ziemeļos esošajās valstīs. Pēdējo gadu laikā iedzīvotāju skaits ir saglabājies vien dažu tūkstošu apmērā, bet nākotnē karavīru skaits stipri pārsniegs iedzīvotāju skaitu.

Amerikāņi Sodankīlā

Somijas pusē ir nedaudz mierīgāk, bet joprojām tur vērojama militāra klātbūtne. Pagājušajā nedēļā pieci ASV jūras kājnieki un trīs ASV armijas karavīri piedalījās ziemas kaujas apmācību kursā, kuru Sodankīlas ciematā, Lapzemē rīko Somijas Jēgeru brigāde.

Kursa pirmajā daļā papildus izdzīvošanas prasmēm tika mācīta teorija un ziemas karadarbības kritēriji, bet apmācību otrajā posmā iegūtās zināšanas bija jāpielieto jau praktiskās mācībās.

Kurss tiek īstenots Somijas Aizsardzības spēku un ASV jūras kājnieku divpusējās sadarbības ietvaros, rīkojot savstarpējos apmācību kursus abās valstīs. Armija uzsver, ka šo apmaiņas kursu mērķis ir attīstīt labākas valsts aizsardzības spējas.

Uzturoties Somijā, ASV jūras kājnieki arī izgājuši Somijas armijas gvardes Jēgeru pulka militārās apmācības, kas norisinājās Santahaminā, Helsinku salas rajonā. Somijas un ASV kopīgās militārās mācības pirmo reizi tik organizētas 2014. gada janvārī.

Dalies ar šo ziņu