Japānas valdība pieņem rekordlielu aizsardzības budžetu

Ārvalstīs
BNS/AP
Japānas karavīri
Foto: Foto: army.mil

Japānas valdība trešdien pieņēma rekordlielu aizsardzības budžetu 4,98 triljonu jenu (35,68 miljardu eiro) apmērā, lai pretotos augošām Ķīnas pretenzijām uz abu valstu strīda salām.

Japānas valdība pieņem rekordlielu aizsardzības budžetu

Premjerministra Sindzo Abes valdība pieņēma aizsardzības budžetu finanšu gadam, kas sāksies aprīlī. Tas ir daļa no kopējā valsts budžeta 96,3 triljonu jenu (690 miljardu eiro) apmērā.

Gan aizsardzības budžets, gan kopējais budžets ir lielākie Japānas vēsturē.

Budžets vēl ir jāapstiprina parlamentam, bet premjera koalīcijai ir vairākums abās parlamenta palātās, tātad apstiprināšana ir droša.

Aizsardzības izdevumu pieaugums par 2% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir trešais to ikgadējais kāpums, kopš Abe 2012.gada decembrī kļuva par premjerministru. Pirms tam aizsardzības budžets bija samazināts 11 gadus pēc kārtas.

Šo pieaugumu nodrošina galvenokārt jaunas militārās tehnikas iegāde, kas ietver izlūkošanas lidmašīnas „P-1”, iznīcinātājus „F-35” un amfībijas jaunai vienībai, kas līdzīga ASV Jūras kājnieku korpusam. Japānas mērķis ir kāpināt savas spējas aizsargāt neapdzīvotas salas Austrumķīnas jūrā, kuras kontrolē Japāna, bet uz kurām pretendē Ķīna.

2015. finanšu gada aizsardzības budžets arī paredz iegādāties bezpilota lidmašīnu "Global Hawk" daļas un divus iznīcinātājus "Aegis", kā arī sadarbībā ar ASV izstrādāt raķešu aizsardzības sistēmu.

Dalies ar šo ziņu