Kanādas bruņotie spēki nodibina Karavīru un veterānu garīgās veselības izcilības centru

Ārvalstīs
Pēc news.gc.ca materiāliem
Kanādas armija
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Kanādas bruņotie spēki ir nodibinājuši nacionālo Kanādas Karavīru un veterānu garīgās veselības izcilības centru sadarbībā ar Otavas Universitāti un Karalisko Otavas Veselības aprūpes grupu, kas ir viens no Kanādas labākajiem garīgās veselības un veselības zinātniskās izpētes centriem.

Kanādas bruņotie spēki nodibina Karavīru un veterānu garīgās veselības izcilības centru

Centra dibināšana ir viens no valdības soļiem garīgās veselības veicināšanai un izglītotības palielināšanai par garīgās veselības problēmām.

„Garīgā veselība ļoti nozīmīga karavīru veselības komponente. Tagad karavīriem un veterāniem, kam nepieciešams atbalsts un speciāla aprūpe, būs daudz vieglāk to saņemt. Šī iniciatīva apliecina valdības apņemšanos sniegt labāko aprūpi mūsu karavīriem,” uzsvēra aizsardzības ministrs Robs Nikolsons.

Kanādas Karavīru un veterānu garīgās veselības izcilības centra galvenās darbības jomas būs izpēte, izglītība un medicīniskā aprūpe.

Centrs veiks izpēti par tieši bruņoto spēku karavīriem un veterāniem raksturīgajiem garīgās veselības aspektiem, sadarbosies ar zinātniekiem un ekspertiem, valsts aģentūrām, privātajām laboratorijām, izpētes centriem un NATO organizācijām, kā arī strādās pie tā, lai izpētē iegūtā informācija pēc iespējas ātrāk tiktu pielietota medicīniskajā aprūpē.

Par izcilības centra priekšnieku uz triju gadu termiņu ticis iecelts Kanādas bruņoto spēku pulkvedis Rakeš Džetlijs. 

Centra padome tiks nosaukta brigādes ģenerāļa Džonatana Mīkina vārdā. Viņš bija viens no pirmajiem posttraumatiskā stresa pētniekiem, Karaliskās Terapeitu un ķirurgu koledžas dibinātājs un prezidents, Kanādas garīgās veselības asociācijas prezidents, Otrā pasaules kara laikā bijis Medicīniskās aprūpes ģenerāldirektora vietnieks.

Izcilības centra priekšnieks piedalīsies izglītojošās un izpētes aktivitātēs un pētīs iespējas attīstīt garīgās veselības izpēti bruņotajos spēkos.

„Pateicoties šai jaunajai iniciatīvai un sadarbības iespējām, mēs varēsim sniegt daudz lielāku palīdzību arvien vairāk karavīriem, lai palīdzētu viņiem atgūties pēc psiholoģiskām traumām. Mēs plānojam uzlabot posttraumatiskā stresa traucējumu ārstēšanu, veicot šajā jomā plašus pētījumus,” uzsver Džordžs Vēbers, Karaliskās Otavas Veselības aprūpes grupas priekšnieks.

Kanādas Aizsardzības departaments un bruņotie spēki 2014. gadā paziņoja par papildu finansējuma piešķiršanu garīgās veselības aprūpei Kanādas bruņotajos spēkos.

Kanādas valdība ir piešķīrusi papildu finansējumu 200 miljonu Kanādas dolāru līdz 2020. gadam, lai sniegtu atbalstu Kanādas bruņoto spēku karavīriem, veterāniem un viņu ģimenēm.

Dalies ar šo ziņu