ASV Eiropā, tostarp Baltijā vai Polijā, papildus varētu izvietot ap 100 bruņutehnikas vienību

Ārvalstīs
Pēc armytimes.com un AFP materiāliem
Hodžs
Foto: Foto: Spc. Brandon Ames/Michigan National Guard

ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs vizītē Igaunijā apliecināja, ka ASV līdz nākamā gada beigām Eiropā plāno papildus izvietot ap 100 bruņutehnikas vienību.

ASV Eiropā, tostarp Baltijā vai Polijā, papildus varētu izvietot ap 100 bruņutehnikas vienību

Gandrīz 50 bruņutehnikas vienības jau nosūtītas uz Eiropu, bet vēl 100 tankus "M1 Abrams" un kaujas mašīnas "Bradley" paredzēts pārvietot uz Vāciju un, iespējams, arī uz citām valstīm, norādīja ģenerālleitnants Hodžs.

“Mēs meklējam iespēju izvietot šeit ekipējumu un bruņumašīnas, lai tās atrastos garāžās un tām varētu veikt vajadzīgo apkopi, un lai Baltijā un Polijā esošās ASV karavīru rotācijas vienības varētu tās izmantot treniņos,” sacīja ģenerālleitnants Hodžs.

"Karavīri ieradīsies un piedalīsies mācībās, un atgriezīsies. Tehnika paliks Eiropā," sacīja ģenerālleitnants Hodžs, piebilstot, ka tas būs "daudz lētāk" nekā vadāt tankus šurpu turpu pār Atlantijas okeānu. Turklāt šāds izkārtojums padarīs NATO militārās mācības alianses austrumu pierobežā daudz efektīvākus.

24.novembrī ģenerālleitnants Hodžs apmeklēja Lietuvas poligonu, lai izvērtētu, vai tajā varētu izvietot kaujas mašīnas, tai skaitā tankus. Tāpat viņš apliecināja, ka aplūkos līdzīgas vietas Igaunijā un Polijā, kā arī ir veicis šādas iepazīšanās vizītes Rumānijā un Bulgārijā.

Šobrīd viens ASV armijas smagi bruņotais bataljons atrodas Vācijā, bet tiek apsvērta iespēja Austrumeiropā izvietot vēl divus smagi bruņotus bataljonus. ASV Armija Eiropā dos ieteikumus ASV bruņoto spēku Eiropas pavēlniecībai, kur šos bataljonus vai rotas izvietot.

Smagi bruņotā rotā parasti ietilpts ap 100 karavīru un 14 kaujas mašīnu, tai skaitā tanki „M1 Abrams” un kaujas mašīnas „Bradley”.

„Rotās var būt dažādas kaujas mašīnu vienības – piemēram, astoņi tanki un piecas kaujas mašīnas,” sacīja ģenerālis Hodžs.

„Šāda vienība varētu tikt izveidota Lietuvā, Igaunijā vai Latvijā, lai ar to varētu sadarboties visas pārējās ASV vienības, kas rotācijas kārtībā ierodas Baltijā.

Bet, iespējams, mēs izlemsim, ka vēlamies izvietot vienā vietā visu smagi bruņoto bataljonu, kas pārvietotos pēc vajadzības pa visu reģionu. Bataljonā ietilpst 46 līdz 48 kaujas mašīnas, ko papildina atbalsta transports.”

Ģenerālleitnants Hodžs uzskata, ka esošā infrastruktūra, kas atrodas NATO Austrumu valstīs, var tikt izmantota, lai tajā tiktu izvietotas kaujas mašīnas.

„Nav nekādas nepieciešamības būvēt jaunu infrastruktūru, lai izvietotu ASV tankus un bruņumašīnas,” viņš sacīja. „Es uzskatu, ka labāk būtu modernizēt sabiedroto valstu poligonus, lai uzlabotu viņu apmācību iespējas, nevis investēt kazarmu vai garāžu celtniecībā.”

Krievija ir ne tikai vērsusies pret Ukrainu, bet arī uzsākusi provokāciju kampaņas pret Baltijas valstīm. Krievijas mērķis ir iespraukties starp NATO valstīm un radīt šaubas par Alianses vienotību, tomēr ģenerālleitnants Hodžs neuzskata, ka Krievija vēlas atklātu cīņu ar ASV.

„Uzskatu, ka Krievijai nav padomā uzsākt konvencionālu karadarbību vai uzbrukumu vienai no NATO valstīm, jo viņi zina, ka izsauks atbildes reakciju no visām pārējām Alianses dalībvalstīm 5.panta ietvaros,” sacīja ģenerālleitnants Hodžs. „Tas nav viņu interesēs. Krievija šobrīd mēģina radīt šaubas Alianses Austrumu valstīs, lai tās sāktu apšaubīt 5.panta spēku.”

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas šā gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir uzsākusi operāciju „Atlantic Resolve” – tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka Alianse viņus aizstāvēs. Plānots, ka operācija tiks turpināta pārskatāmā nākotnē.

600 ASV 1.kavalērijas divīzijas karavīri šobrīd atrodas Baltijas valstīs un Polijā. Decembra vidū viņus nomainīs 2. kavalērijas pulka kontingents, kas pastāvīgi izvietots Vilzekā, Vācijā. Savukārt pēc trīs mēnešiem šo uzdevumu pārņems 3. kājnieku divīzija, pavēstīja ģenerālleitnants Hodžs, kurš pirms dažām nedēļām pārņēma Eiropā izvietotās ASV armijas komandēšanu. Viņš piebilda, ka Baltijas valstīs un Polijā izvietotā kontingenta rotācija turpināsies arī 2016. gadā.

Šobrīd Vācijā, Itālijā un Beļģijā pastāvīgi izvietoti aptuveni 29 000 ASV karavīru.

Dalies ar šo ziņu