Gadskārtējais NATO Labdarības tirdziņš 2014

Sabiedrība
Inga Dilāne (Latvijas Militārā pārstāvja NATO/ES dzīvesbiedre)
NATO labdarības tirdziņš

NATO Labdarības tirdziņš tiek organizēts jau kopš 1968. gada. Ik gadu tas tiek ļoti gaidīts, un kopš tā dibināšanas tirdziņš ir kļuvis par neaizmirstamu un baudāmu pasākumu, un skaistu tradīciju, kuras laikā tiek vākti līdzekļi starptautiskiem labdarības projektiem. Pēdējo 10 gadu laikā kopš šajā pasākumā piedalās arī Latvijas pārstāvniecība NATO, Labdarības tirdziņš ir savācis vairāk nekā 1 miljonu eiro, kas ir ziedoti 200 dažādiem Beļģijas un starptautiskajiem labdarības projektiem.

Gadskārtējais NATO Labdarības tirdziņš 2014

2013. gadā NATO tirdziņš savāca 191 000 eiro. Šos līdzekļus saņēma 23 labdarības projekti, kas tika ziedoti cēliem mērķiem. Pagājušā gadā Liepājas reģionālā slimnīca saņēma 9 250 eiro priekšlaicīgi dzimušu bērniņu inkubatora iegādei, savukārt, Zantes ģimenes krīzes centrs ieguva 4 783 eiro atbalstu bērnu rotaļu laukuma aprīkošanai ar atbilstošu inventāru.

Šogad kopumā ir pieteikti un izvēlēti 35 projekti, kuriem tiks piešķirti saziedotie līdzekļi. Latvija šajā sarakstā ir pārstāvēta ar biedrību „Dižvanagi” no Liepājas. „Dižvanagi” saņems atbalstu no saziedotajiem līdzekļiem īpašu nometņu organizēšanai bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu vecākiem, dodot iespēju vecākiem pavadīt laiku kopā ar saviem bērniem ārpus ierastas ikdienas, un, nodrošinot nepieciešamo speciālistu konsultācijas, aprūpi, rehabilitāciju un veselības stāvokļa uzlabošanu.

NATO tirdziņa laikā katra valsts iekārto savus stendus un tirgo savai valstij raksturīgās preces un pārtikas produktus. Latvijas rupjmaize, piparkūkas, cepumi, dažādas konfektes un saldumi, sukādes un biezpiena sieriņi vienmēr bijuši augstu vērtēti un pieprasīti. Kūpinājumi, gaļas izstrādājumi, šprotes un nēģi ir delikatese, bet mūsu putojošais miestiņš un kvass sarūpē rindas un drūzmēšanos pie stenda. Rīgas melno un upeņu balzāmu atpazīst ne tikai mūsu tuvākie kaimiņi, bet arī rietumeiropieši, ziemeļamerikmāņi un Centrālāzijas valstu pārstāvji. Ļoti pieprasīta, ir keramika, dzintars, lins, adījumi, pinumi, ādas, metāla, koka un filca izstrādājumi, respektīvi, Latvijas amatnieku roku darbs ir vērtība pati par sevi. Ziemassvētku laiks nav iedomājams bez svecēm, tādēļ sveces no Latvijas kļūst par labu svētku dāvanu sastāvdaļu.

Latvijas stendus bagātīgus ir darījuši labi un atsaucīgi ļaudis Latvijā, kuri ziedojuši un atbalstījuši šo labdarības projektu. Latvijas pārstāvniecība NATO un ES saka savu lielo PALDIES visiem, kuri mūs atbalstījuši gan ar pārtikas, gan rūpniecības precēm, rokdarbiem, transportu, kā arī organizatoriskā un administratīvā veidā – Liepājas, bijušajai Skrundas domes priekšsēdētājai, tagad 12. Saeimas deputāte Nellijai Kleinbergai, Carnikavas novada domes priekšsēdētājai Daiga Jurēvicai; Latvijas biškopības biedrībai un 12. Saeimas deputātam Armandam Krauzem; Rīgas tūrisma attīstības birojam un Vitai Jermalovičai; „NP Foods”, „Skrīveru Saldumi”, „Latvijas Balzams”, „Zaksi”, „Alus Nams”, „Lāčplēša alus darītavai” „Cēsu Alus”, „Liepkalni”, „Imanta maiznīcai”, „Ilgezeem”, „Rīgas piensaimnieks”, „Puratos”, „Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne”, „Kurzemes Gaļsaimnieks”, „Dimdiņi”, „Rāmkalni serviss”, LSEZ Kolumbija”, SIA Baltic Wild, „Dzintars”, „Baltic Candles”, Daiļrade RC”, „Durbes veltes”, „ AC Baltic”, „Limbažu Tīne” kolektīviem un vadībai; Natālijai Vecvagarei, Vitālijam Dubovam, Aijai Loginai, Ādolfam Šuideiķim, Ilonai Roštokai, Liepājas Neredzīgo biedrībai, Latgales mākslas un amatniecības centram, Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku vadībai, un Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības Autotransporta nodrošinājuma centra vadībai un šoferiem Mārim Vaivaram un Andrejam Jurženkovam, kuri ne tikai nogādāja preci uz Briseli, bet arī aktīvi iesaistījās un atbalstīja tirdziņa norisi.  Īpašs paldies un pateicība Nacionālo bruņoto spēku virskapelānam Elmāram Pļaviņam, kuram arī bija iespēja apmeklēt pasākumu, kā arī visam Latvijas Republikas pārstāvniecības militārajam un civilajam kolektīvam, un viņu ģimenes locekļiem, kuri atbalstīja, organizēja un palīdzēja vākt ziedojumus un līdzekļus cēliem mērķiem. Ar labo ļaužu atbalstu Latvijas produktu un produkcijas stendos šogad esam savākuši 4 400 eiro, kas tiks novirzīti izvēlētajiem projektiem.

Tirdziņa neatņemama sastāvdaļa ir arī loterija (Tombola), kurā 2,5 eiro vērtas biļetes īpašnieks var iegūt ļoti vērtīgu balvu ne mazāk kā 100 eiro vērtībā, ko sarūpējušas dalībvalstis. Ar Latvijas viesnīcu (Radisson BLU Hotel Latvija, Port Hotel, Albert Hotel, Neiburgs Hotel un Europa Royale Hotel Riga) īpašnieku atbalstu, Latvija jau otro gadu pēc kārtas kā balvu piedāvā divām personām divas naktis pavadīt savos apartamentos, kā arī dod iespēju izbaudīt un iepazīt Latviju klātienē un daudz plašāk. Latvijas pārstāvniecība NATO kopā realizēja 320 biļetes un tādējādi savāca vēl 800 eiro, kas tiks ziedoti labdarībai. Jāpiemin arī fakts, ka šajā loterijā īpaši veicās vismaz trīs meitenēm no Latvijas delegācijas, kuras laimējušas Šveices pulksteni, mākslas darbu – gleznu un fotoaparātu. Savukārt pieci laimīgie, dosies atpūtā uz Latviju, no kuriem, viens ir Dānijas ģenerālis, militārais pārstāvis NATO. Apsveicam laimētājus!

Šogad NATO labdarības pasākumu krāšņāku darīja arī Briseles latviešu dejotāju kopa ar saviem deju priekšnesumiem un uzvedumiem. Divu dienu garumā šī projekta ietvaros esam stiprinājuši pozitīvas sajūtas par mūsu valsti, popularizējuši Latvijai raksturīgo produkciju un raisījuši klātesošo apbrīnu par Latvijas stendiem un, pats galvenais, ar savu žēlsirdību un nesavtīgo rīcību esam vākuši līdzekļus, lai palīdzētu līdzcilvēkiem un grūtdieņiem ne tikai Latvijā, bet arī plūdu postažas novēršanai Balkānu valstīs un atbalsta sniegšanā neatkarību alkstošai Ukrainai.

Mūsu tautiešiem ārzemēs šis pasākums sniedz dubultas emocijas, jo norisinās tieši laikā starp Lāčplēša dienu un Valsts dibināšanas gadadienu, tādēļ uz tirdziņu no Nīderlandes un Vācijas ieradās arī Latvijas karavīri ar savām ģimenēm, kuri šobrīd pilda dienestu ārzemēs.

Sveicam visus Latvijā Lāčplēša dienā un Latvijas 96. dzimšanas dienā! Vēlreiz paldies visiem par atbalstu un žēlsirdību!

Dalies ar šo ziņu