Pētījums: šogad SAS pasažieru lidmašīna gandrīz sadūrusies ar Krievijas militāro lidmašīnu

Ārvalstīs
BNS/AFP
karte

Skandināvijas lidsabiedrības "Scandinavian Airlines" (SAS) lidmašīna ar 132 pasažieriem šogad tik tikko izvairījusies no sadursmes ar Krievijas militāro lidmašīnu, kas veica slepenu lidojumu, liecina pirmdien publicēts pētījums par Krievijas un Rietumu militārajiem incidentiem.

Pētījums: šogad SAS pasažieru lidmašīna gandrīz sadūrusies ar Krievijas militāro lidmašīnu

Zviedrijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka 3. martā abas lidmašīnas viena no otras atradās 90 metru attālumā gaisā apmēram 80 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Zviedrijas pilsētas Malmes.

"No sadursmes, acīmredzot, izdevās izvairīties vienīgi pateicoties labajai redzamībai un pasažieru lidmašīnas pilotu izveicībai," teikts domnīcas "European Leadership Network" ("Eiropas līderības tīkls", ELN) pētījumā.

SAS lidmašīna "Boeing 737" bija ceļā no Kopenhāgenas uz Romu.

Krievijas izlūkošanas lidmašīna "nepārraidīja savu pozīciju", teikts ziņojumā "bīstamā balansēšana uz kara robežas: tuvas militāras sastapšanās starp Krieviju un Rietumiem 2014. gadā".

Incidents, no kura tik tikko izdevās izvairīties, būtu bijis "pielīdzināms reisa MH17 traģēdijai virs Ukrainas austrumiem", norādīja domnīca, runājot par 17. jūlijā notikušo traģēdiju, kad virs prokrievisko separātistu kontrolētajiem Ukrainas austrumiem tika notriekta Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīna ar 298 cilvēkiem, kas visi gāja bojā.

Ziņojumā kopumā uzskaitīti 45 incidenti, no kuriem gandrīz visi ir saistīti ar gaisa vai jūras militārajām mācībām dažādās pasaules vietās, tostarp Klusajā okeānā.

SAS incidents iekļauts pie tādiem, kuru risks ir vērtējams kā augsts. Šajā grupā ir vēl divi incidenti: Krievijas drošības policijas darbinieka Estona Kohvera iespējamā nolaupīšana no Igaunijas un nogādāšana Krievijā, kas notika 5.septembrī, un informācija par "ārvalstu zemūdens aktivitāti" pie Zviedrijas krastiem pagājušajā mēnesī.

Tāpat pētījumā ietverti 11 "nopietni incidenti ar saasinājuma riskiem", tostarp četri gadījumi, kad Krievijas iznīcinātāji pārāk tuvi pielidoja ASV un Zviedrijas lidmašīnām starptautiskajā gaisa telpā.

Šo 11 incidentu vidū ir arī divi gadījumi, kad Krievijas lidmašīnas veica tuvus pārlidojumus Kanādas un ASV kuģiem Melnajā jūrā un Krievijas lidmašīnas pārkāpa Zviedrijas gaisa telpu, imitējot "bombardēšanas reida" operāciju, kā arī Krievijas lidmašīnas īstenoja imitāciju par uzbrukumu biezi apdzīvotajai Dānijas salai Bornholmai.

Krīze Ukrainā ir saasinājusi saspīlējumu starp Rietumiem un Krieviju līdz augstākajam līmenim kopš Aukstā kara. Saistībā ar to pēdējā gada laikā ir palielinājusies Krievijas aktivitāte gaisa telpā virs Eiropas, radot sasprindzinājumu NATO dalībvalstīs.

Dalies ar šo ziņu