Francija: Nav izpildīti nosacījumi, lai varētu nodot "Mistral" Krievijai

Tehnika un ekipējums
BNS/AFP
Mistral
Foto: Publicitātes foto

Francija uzskata, ka vēl nav izpildīti nosacījumi, lai tā varētu nodot Krievijai helikopteru bāzes kuģi "Mistral", ceturtdien paziņoja Francijas finanšu ministrs Mišels Sapēns.

Francija: Nav izpildīti nosacījumi, lai varētu nodot "Mistral" Krievijai

"Šie nosacījumi šodien vēl nav izpildīti," ministrs paziņoja Francijas radio.

Viņš uzsvēra, ka ir jābūt "situācijai Ukrainā, kas tiektos uz normālu, kas ļautu iestāties mieram", un piebilda, ka Krievijai šai ziņā ir jāspēlē "pozitīva loma", pirms šis kuģis tiktu piegādāts.

"Zināmā līmenī lietas uzlabojas. No citiem viedokļiem vēl pastāv bažas, tāpēc šodien šie nosacījumi nav izpildīti," sacīja Francijas finanšu ministrs.

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins trešdien paziņoja, ka Krievija ir saņēmusi uzaicinājumu 14. novembrī saņemt pirmo no diviem helikopteru bāzes kuģiem "Mistral", kas pēc tās pasūtījuma tiek būvēti Francijā. Francijas firma DCNS, kas būvē šos kuģus, ziņu par šādu uzaicinājumu noliedza.

Rogozina paziņojumā teikts, ka uzaicinājums nosūtīts Krievijas valsts aizsardzības eksporta kompānijai "Rosoboroneksport". Pēc Rogozina teiktā, 14. novembrī Sennazēras kuģubūvētavā Francijā ir paredzēts nodot Krievijai pirmo kuģi "Mistral" un nolaist ūdenī otro.

Rogozins uzsvēra, ka politiskais lēmums par to, vai Krievija varēs šo kuģi saņemt, ir jāpieņem Francijas prezidentam Fransuā Olandam, bet "no tehniskās puses līguma izpildē viss ir kārtībā".

Francija septembrī paziņoja, ka uz laiku aptur "Mistral" piegādi Krievijai, un ka lēmums par tālāku kuģu piegādi būs atkarīgs no situācijas Ukrainā.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Ivs Ledriāns otrdien sacīja, ka lēmums par to, vai piegādāt "Mistral" Krievijai, tiks pieņemts novembrī.

1,2 miljardus eiro vērtā līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas alianses dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis, kas bažījas par kuģu nonākšanas Krievijas bruņojumā negatīvo ietekmi uz to drošības situāciju.

Dalies ar šo ziņu