ASV kurdiem Kobanē ar gaisa transportu piegādā ieročus

Konfliktu zonas
LETA--AFP
ASV palīdzība Sīrijai

ASV pirmo reizi Sīrijas kurdiem Kobanē ar gaisa transportu piegādājusi ieročus, munīciju un medikamentus, svētdien pavēstīja ASV Centrālā pavēlniecība.

ASV kurdiem Kobanē ar gaisa transportu piegādā ieročus

No kravas lidmašīnas "C-130" Kobanes reģiona kurdiem nomestas vairākas kravas, kuras bija sagādājušas Irākas kurdu varasiestādes.

"Piegāžu mērķis ir nodrošināt, ka turpinās pretošanās [džihādistu] grupējumam "Islāma valsts", kas mēģina iekarot Kobani," teikts pavēlniecības paziņojumā.

Gaisa spēku lidmašīnas amerikāņu vadībā sestdien un svētdien Kobanes apkaimē veikušas 11 uzlidojumus, šādi palīdzot kurdu spēkiem atvairīt "Islāma valsts" kaujiniekus, kas cenšas bloķēt Kobanes piegāžu ceļus no Turcijas.

Līdz šim ASV gaisa spēki tikai Kobanes reģionā vien veikuši vairāk nekā 135 uzlidojumus, teikts ASV Centrālās pavēlniecības paziņojumā.

"Pazīmes liecina, ka šie triecieni ir palēninājuši virzību uz pilsētu, tajos ir nogalināti simtiem kaujinieku, iznīcinātas un sapostītas "Islāma valsts" kaujas iekārtas un pozīcijas," teikts paziņojumā.

"Tomēr, "Islāma valstij" turpinot apdraudēt pilsētu un kurdu spēkiem turpinot pretoties, drošības situācija Kobanē saglabājas trausla," atzina pavēlniecībā.

ASV lidmašīnu Kobanē nogādātie ieroči būs "liela palīdzība" kurdiem to cīņā ar "Islāma valsti", pirmdien paziņoja Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPD) preses pārstāvis Reddurs Kselils.

"Amerikāņu lidmašīnu rītausmā nomestie ieroči ir labi, un mēs Amerikai sakām paldies par šo palīdzību," viņš sacīja. "Tam būs pozitīva ietekme uz militārajām operācijām pret "Islāma valsti", un mēs ceram, ka saņemsim [palīdzību] vēl."

Lai veiksmīgi īstenotu bruņojuma piegādes, ASV amatpersonu un YPD starpā tikuši veikti "koordinācijas" pasākumi.

"Islāma valsts" šobrīd kontrolē aptuveni pusi Kobanes teritorijas. Pilsēta atrodas stratēģiski svarīgā vietā līdzās Sīrijas-Turcijas robežai, kuru no Sīrijas puses pamatā kontrolē islāmisti.

Dalies ar šo ziņu