Krievijas draudi. Doņeckas kaujinieki draud notriekt EDSO bezpilota lidaparātus

Konfliktu zonas
LETA--UKRAINSKA PRAVDA/UKRINFORM/NEWSRU
Doņecka

Grupējuma "Doņeckas tautas republika" (DTR) kaujinieki piedraudējuši notriekt bezpilota lidaparātus, ja tie tiks izmantoti Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pamiera novērošanas misijā Austrumukrainā.

Krievijas draudi. Doņeckas kaujinieki draud notriekt EDSO bezpilota lidaparātus

"Mēs nepieļausim bezpilota lidaparātu izmantošanu uz Ukrainas-Krievijas robežas, tos vienkārši notrieks," intervijā Vācijas avīzei "Bild" paziņoja viens no DTR līderiem Boriss Ļitvinovs.

Pēc viņa teiktā, DTR kaujinieki ārvalstu bezpilota lidaparātu izmantošanu uzskatīs par spiegošanu un "uz to reaģēs ļoti negatīvi".

Vācija un Francija pagājušajā nedēļā piedāvāja piegādāt bezpilota lidaparātus un karavīrus pamiera novērošanai Austrumukrainā.

Vācijas bruņotie spēki varētu nosūtīt divus neapbruņotus bezpilota lidaparātus kopā ar apkalpojošo personālu, piektdien paziņoja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Viņš piebilda, ka Vācijas armija vēlas iekļaut arī bruņotu eskortu bezpilota lidaparātu operatoriem.

Šteinmeiers neatklāja, cik bezpilota lidmašīnu varētu nosūtīt Francija, un neinformēja, cik daudz Vācijas karavīru pavadītu vācu lidaparātus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) plāno savu pamiera novērošanas misiju papildināt ar četrām austriešu bezpilota lidmašīnām.

Šteinmeiers uzsvēra, ka EDSO ir lūgusi lielāku skaitu bezpilota lidaparātu un nedz Parīze, nedz Berlīne nevienam to nav uzspiedusi.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sacījis, ka nepieciešamas vismaz 29 bezpilota lidmašīnas, lai pamiera uzraudzīšana būtu efektīva.

EDSO amatpersonas skaidri norādījušas, ka misijas mandāts nepieļauj bruņotu karavīru klātbūtni. Mandāta maiņai nepieciešams visu 57 organizācijas dalībvalstu, tostarp Krievijas un ASV, atbalsts.

Eksperts: Donbasa teroristiem trūkst kaujinieku

Doņeckas un Luhanskas teroristiem akūti trūkst kaujinieku, kā rezultātā viņi sākuši savās rindās aicināt jaunus biedrus apmaiņā pret ēdienu un gultasvietu.

Par situāciju savā "Facebook" interneta lapā raksta Ukrainas Politiski militāro pētījumu centra vadītājs Dmitro Timčuks.

""Doņeckas tautas republikai" (DTR) aktuāls ir jautājums par teroristiskās organizācijas papildināšanu ar jauniem biedriem dezertējušo un bojā gājušo kaujinieku vietā. Vietējo iedzīvotāju vidū notiek aktīva aģitācija, kuras mērķis ir piesaistīt jaunus brīvprātīgos. Galvenā motivācija - regulāra ēdināšana un dzīvesvieta kazarmās," norādīja Timčuks.

Pēc Timčuka teiktā, arī "Luhanskas tautas republikai" (LTR) pietrūkstot kaujinieku. Vietējo iedzīvotāju vidū izveidota sistēma jaunu biedru piesaistei cīņā pret Ukrainas karaspēku. Par piedalīšanos bruņotos uzbrukumos tiek piedāvātas 200 grivnas (12 eiro).

Vispopulārākais ir darbs mīnmetēju rindās, savukārt vismazāk brīvprātīgo ir pie granātmetējiem.

Aktīviste: Donbasā krituši jau 4500 Krievijas karavīri

Kaujās Donbasā krituši jau 4500 Krievijas bruņoto spēku karavīri, bet par viņu nāves iemesliem uzdotas sirds un asinsrites saslimšanas un pašnāvība, norāda Krievijas aktīviste Jeļena Vasiļjeva, kas nodarbojas ar informācijas vākšanu par kritušajiem nepieteiktajā Krievijas karā pret Ukrainu.

Uz Ukrainu nosūtīto kareivju mātēm tiek apgalvots, ka viņu dēli atrodas militārās mācībās. Savukārt Ukrainā kritušo karavīru dokumentos par nāves iemeslu uzdots insults, traumas, infarkts vai pašnāvība.

"Es kontaktējos ar daudzām mātēm, kas jau ir zaudējušas savus bērnus. Viņu pirmā reakcija, protams, ir šoks. Viņām iegalvots, ka nekāda kara nav, bet te pēkšņi uz sliekšņa ierodas "krava 200"," norāda Vasiļjeva.

Krievijas armijas žargonā par "kravu 200" tiek dēvēti bojāgājušie karavīri.

"Viņas stāsta, ka saņēmušas pavēsti [par dēla nāvi], kurā teikts, ka dēls nomiris no insulta, no traumas, no infarkta, no pašnāvības. Rakstīts, ka šie puiši nomiruši 150 kilometru attālumā no Rostovas," sacīja Vasiļjeva.

Aktīviste norāda, ka no šiem kritušajiem 4500 karavīriem, par kuriem ir zināms, apbedīti ne vairāk par 300 - tie, kuru mirstīgās atliekas nonāca līdz ģimenēm.

Vasiļjeva iepriekš paziņoja, ka Ukrainā kritušos karavīrus Krievijas Aizsardzības ministrija ar atpakaļejošu datumu no dienesta atbrīvo, šādi liedzot viņu ģimenēm pabalstus un sociālās garantijas.

Pēc Krievijas Karavīru māšu komiteju savienības aprēķiniem, Ukrainā pašlaik karo 10 000-15 000 vīrieši no Krievijas.

Krievijas karavīru un algotņu atrašanos Ukrainas teritorijā Kremlis skaidro ar apgalvojumiem, ka karavīri ir atvaļinājumā vai arī apmaldījušās un tādējādi nejauši nokļuvušas Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu