Lietuva, Polija un Ukraina paraksta vienošanos par kopīgas militārās vienības izveidi

Ārvalstīs
BNS/INTERFAX, LETA
līguma parakstīšana
Foto: Foto: kam.lt

Lietuva, Polija un Ukraina pēc gadiem ilgām sarunām piektdien Varšavā parakstīja vienošanos par kopīgas brigādes līmeņa vienības izveidi.

Lietuva, Polija un Ukraina paraksta vienošanos par kopīgas militārās vienības izveidi

Vienošanos parakstīja Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks, Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks un  Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis.

Svinīgā parakstīšanas ceremonija notika Polijas prezidenta pilī Varšavā un tajā piedalījās Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis.

Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks, kurš parakstīja dokumentu Lietuvas vārdā, iepriekš sacīja, ka ar šo līgumu Lietuva atbalsta "Ukrainas izvēlēto attīstības ceļu kā brīvai un demokrātiskai Eiropas valstij". Viņš norādīja, ka trīs valstu projekts palīdzēs Ukrainai attīstīt iedarbīgus militāros spēkus.

Brigāde tiks veidota pēc Eiropas Savienības daudznacionālo krīzes kaujas grupu parauga. Tajā būs starptautisks štābs, trīs bataljoni un specializētās vienības.

Lietuvas, Polijas un Ukrainas kopīgas trīspusējās vienības - LITPOLUKRBRIG - galvenais štābs atradīsies Polijas pilsētā Ļubļinā. Lietuva uz to plāno deleģēt līdz pieciem pastāvīgajiem karavīriem un nosūtīt vairāk karavīru uz mācībām.

Brigādes bataljoni atradīsies savā izcelsmes valstī un uz operācijas tiks nosūtīti pēc tam, kad būs lēmums aktivizēt visu brigādi vai daļu no tās.

No Polijas brigādē būs 3000 līdz 3800 karavīri, no Ukrainas - 545 karavīri, bet no Lietuvas - 150 līdz 350 karavīri. Lietuvas puses bataljons tiks izveidots no dižkunigaites Birūtes bataljona karavīriem.

Iecerēts, ka apvienotās brigādes karavīri piedalīsies kopīgās mācībās, bet vajadzības gadījumā brigāde vai atsevišķi tās elementi var tikt nosūtīti uz starptautiskām operācijām, ja tām dots ANO Drošības Padomes mandāts. Lēmums par brigādes izmantošanu starptautiskajās operācijās var tikt pieņemts brigādes dalībvalstu vienošanās ceļā.

Sarunas par kopīgas Lietuvas, Polijas un Ukrainas brigādes izveidi sākās 2007. gadā. Līgumā par brigādes dibināšanu arī paredzēts, ka pēc līgumslēdzēju valstu uzaicinājuma brigādei varēs pievienoties arī citas valstis.

Dalies ar šo ziņu